Mazurek migdałowy z czekoladąSkładniki:
* 45 dag utartej czekolady * 45 dag cukru * 45 dag posiekanych migdałów * 5 jaj * 3 żółtka
Czekoladę połączyć z cukrem oraz siekanymi migdałami, dodać całe jaja i żółtka. Całą masę mieszać (z początku będzie gęsta i trudna do rozmieszania). Gdy będzie dobrze wymieszana, można ją wykładać na suchy mazurek lub wafle, np. w kratę, aby puste miejsca uzupełnić konfiturą. Po wyłożeniu masy, ciasto wstawić na 20 minut do gorącego pieca. Po wyjęciu mazurek polukrować w zygzaki, a puste miejsca uzupełnić konfiturą.
Mazurek marcepanowySkładniki:
* 45 dag mąki * 2 żółtka * 2 łyżki masła * 1 łyżka śmietany * 1 łyżeczka araku
Składniki zagnieść na stolnicy, następnie ciasto cienko rozwałkować, rozłożyć na blasze i upiec. Upieczone i wystudzone ciasto posmarować galaretką lub marmoladą owocową. Na to wyłożyć masę migdałową, przygotowaną z: 45 dag migdałów sparzonych i utłuczonych oraz 45 dag cukru, 6 żółtek i odrobiny wody różanej. Ciasto wstawić do ciepłego pieca na 15 min. Potem polukrować i ubrać konfiturami. Mazurek zwyczajnySkładniki:
* 45 dag masła * 90 dag mąki * 1 szklanka kwaśnej śmietany * 8 jaj * 45 dag cukru pudru * wanilia albo gorzkie migdały
Na stolnicy zagniatać, stopniowo łącząc, masło z mąką, dodając po jednym jajku. Na końcu dodać pozostałe składniki i tak wyrobić ciasto, by się świeciło. Następnie ciasto rozwałkować na grubość palca, rozłożyć na blasze i wstawić do gorącego piekarnika na pół godziny. Po upieczeniu mazurek ozdobić i polukrować. Do przybrania można wykorzystać masę kajmakową, którą przygotowuje się następująco: 4 szklanki mleka, 40 dag cukru i 20 dag masła oraz wanilii należy gotować na wolnym ogniu aż zgęstnieje. Można też najpierw zagotować mleko z cukrem, a gdy osiągnie gęstą konsystencję dodać masło. Tak przygotowaną masę wyłożyć na suchy mazurek. Ciasto przybrać według uznani, np. migdałami, rodzynkami lub skórką pomarańczy. Smacznego
tatanka.com