Chlebki z rodzynkami.pdf

(58 KB) Pobierz
Chlebki z rodzynkami
Chlebki z rodzynkami
SKŁADNIKI:
200 g mąki żytniej
300 g mąki luksusowej pszennej
20 g drożdży
pół litra wody
2 łyżeczki soli
100 g rodzynek
olej.
SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:
Drożdże rozpuścić w letniej wodzie. Do dużej kamionkowej lub szklanej misy wsypać mąkę żytnią, sól
i połowę zwykłej mąki. Wymieszać i dodać powoli drożdże, mieszając powoli. Ciasto ma być mokre,
ale nie może przylepiać się do rąk. Przykryć ściereczka i odstawić na 3 godziny.
Po wyrośnięciu, ciasto ponownie wyrobić, dodając resztę mąki pszennej i rodzynki. Kiedy ciasto
będzie lśniące i elastyczne, uformować dużą kulę i pokroić na 8 kawałków. Uformować małe chlebki i
ułożyć na blasze posmarowanej olejem. Przykryć ściereczka i odstawić na półtorej godziny.
Rozgrzać piekarnik do 210 0 i piec chlebki 25 minut. Wyjąć z pieca i odstawić do ostudzenia.
Zgłoś jeśli naruszono regulamin