Nadzienie z rodzynkami.doc

(19 KB) Pobierz
Nadzienie z rodzynkami

Nadzienie z rodzynkami
4 watrobki z prosiecia,
120 g rodzynkow,
60 g migdalow,
60 g pistacji,
3 lyzki masla,
2 bialka,
6 zoltek,
3 czerstwe bulki,
2 lyzeczki cukru,
szczypta galki muszkatolowej,
sol.

1. Watrobke umyc, posiekac, przetrzec przez sito. Rozetrzec maslo w misce, dodac zoltka, namoczone w mleku i odcisniete bulki. Utrzec na gladka mase. Dodac watrobke, cukier, galke muszkatolowa i sol. Sparzyc wrzatkiem migdaly i
pistacje, obrac ze skorki, posiekac. Rodzynki oplukac. Wszystkie skladniki
dokladnie wymieszac. Ubic piane z bialek i polaczyc z masa.

Źródło: Encyklopedia sztuki kulinarnej, tom 29 "Wieprzowina", strona 90.

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin