FiakerGulasch,skrzydeêka kurczaka z sezamem.doc

(23 KB) Pobierz
FiakerGulasch - gulasz z wołowiny

FiakerGulasch - gulasz z wołowiny   

 

- 60 dag wołowiny z udźca

- 40 dag cebuli

- 2-3 łyżki oleju

- 2 łyżeczki słodkiej papryki

- 1 łyżka octu winnego

- 1-2 ząbki czosnku

- sól, pieprz

- kminek, majeranek

- 1 łyżka koncentratu pomidorowego

- 4 parówki wiedeńskie

- 4 jajka

- 4 małe ogórki kiszone lub konserwowe

- natka do dekoracji

 

Mięso umyj i osusz, pokrój w kostkę. Cebule pokrój w krążki, usmaż na łyżce oleju, oprósz papryką i zasmaż. Skrop octem i zdejmij z patelni. Czosnek przeciśnij przez praskę, podsmaż razem z mięsem na pozostałym oleju. Przypraw solą, pieprzem, kminkiem i majerankiem, wymieszaj z koncentratem. Wlej szklankę wody i ponownie wrzuć cebulę. Duś 50 minut pod przykryciem. Co jakiś czas dolewaj wodę (razem około 3 szklanek). Kiełbaski pokrój w skośne plasterki, dodaj do gulaszu na 5 minut przed końcem gotowania. Jajka ugotuj na twardo, obierz i pokrój na połówki. Gulasz podawaj w miseczkach, udekoruj połówkami jajka. Wrzuć pokrojone w podłużne plasterki ogórki, posyp natką.

 

 

Skrzydełka kurczaka z sezamem   

 

12 skrzydełek z kurczaka

3 łyżki oleju

8 łyżek sosu sojowego

3 łyżki wytrawnego sherry lub wina ryżowego

1 łyżka ziaren sezamu

przyprawa  "Pięć smaków"

 

Odciąć i odrzucić końce skrzydełek. Pozostałą część przeciąć przez staw, rozdzielając każde skrzydełko na dwa kawałki. Kawałki skrzydełek posypać przyprawą. Na patelni rozgrzać olej, włożyć skrzydełka i smażyć do lekkiego zrumienienia (przez ok. 3 min). Dodać sos sojowy, wino, 2 łyżki wody i dokładnie wymieszać. Patelnię przykryć i dusić na małym ogniu 15 – 20 min. Zwiększyć płomień do dużego. Ciągle mieszając podgrzewać do momentu, aż na patelni powstanie gęsty sos. Skrzydełka wyjąć z patelni i osypać ziarnem sezamu.

 

 

 

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin