Składniki
1 i 1/4 szkl. mąki,
1/4 szkl. cukru,
1/2 kostki margaryny,
3/4 puszki mleka skondensowanego słodzonego,
1/4 szkl. gorzkiego kakao,
1 jajko,
1/2 łyżeczki aromatu waniliowego,
1/2 łyzeczki proszku do pieczenia,
1.5 tabliczki czekolady mlecznej,
70- 100 g orzechów laskowych.
Sposób przyrządzania:
Zmieszać 1 szklankę mąki, cukier i margarynę, zagnieść szybko i uformować kulę.
Ciastem wylepić blaszkę. Schłodzić ok.15 minut.
Wstawić do nagrzanego do 180 st piekarnika aby podpiec.
W tym czasie ubić mikserem słodzone mleko.
Następnie cały czas ubijając - wsypać kakao.
Dodać jajko, aromat waniliowy, proszek do pieczenia i pozostałe 1/4 szklanki mąki.
Wylać masę na podpieczony spód i piec jeszcze całośc ok 30- 40 minut.
Wystudzić.
Wyciąć foremką lub szablonem serduszka dowolnej wielkości.
Gotowe serduszka można dekorować lukrem.
Viola_Valeriana222