Flaki wysmienite
Składniki:
- 1 opakowanie suchych flaków (najlepsze są firmy "Abel"),- pół kurczaka,- kawałek wołowego,- 4 marchewki,- 2 pietruszki,- seler,- por,- listek laurowy,- kilka ziarnek ziela angielskiego,- gałka muszkatołowa w kulce,- papryka słodka i ostra,- pieprz,- rosołki drobiowe Knorr,- 2 łyżki masła,- majeranek.
Przygotowanie:
Suche flaki gotuje się cztery razy zmieniając wode po zagotowaniu. Z kurczaka, wołowego i warzyw, listka laurowego i kilku ziaren ziela angielskiego gotuje się pyszny rosołek (3 litry) na wolniutkim ogniu, około 2 godzin. Następnoe wyjmujemy mięso i warzywa, scieramy troszke marchewki i drobnimy połówkę kurczaka oraz wołowe mięsko. Wszystko dodajemy do przedzeconego przez sitko wywaru. Wkladamy wyparzone i ugotowane flaki. Na patelni rozpuszczamy masło, najlepiej śmietankowe, wsypujemy według uznania paprykę słodką, ostrą, pieprz i świezo startą gałkę muszkatołową. Mieszamy na małym ogniu, aż wszystko sie ladnie połączy i zeszkli. Zalewamy tym gorące flaki. Potem wsypujemy majeranek i mieszamy dokladnie.
Uwagi:.
Viola_Valeriana222