Zupa pomarańczowa.doc

(6 KB) Pobierz
Zupa pomarañczowa

Zupa pomarańczowa

 

Składniki:

4 pomarańcze

łka miodu

pół szklanki śmietanki kremówki

łeczka mąki ziemniaczanej

pół szklanki czerwonego wytrawnego wina

sok z cytryny

szklanki przegotowanej wody

 

Dokładnie umyte i sparzone pomarańcze obierz ze skórki. Usuń białą warstwę (albedo), a pomarańczową skórkę pokrój w cienkie paseczki, zalej wrzątkiem, doprowadź do wrzenia, po czym osącz na sicie. Wrzuć do garnka, zalej wodą i gotuj na niewielkim ogniu 20-25 minut. Przecedź. Wywar zagęść ziemniaczaną rozprowadzoną zimną wodą (2-3 łki), dodaj miód i wino, gotuj na małym ogniu, mieszając, aż zupa zgęstnieje. Ostudzić, dodaj pomarańcze pokrojone w kostkę (bez pestek), śmietankę i sok z cytryny, wymieszaj, schłó.

 

Potrawę podawaj samą lub z ryżem ugotowanym na sypko.

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin