Zimowa zupa wisniowaPorcja dla 4 osob. Czas przygotow. 25 min.400 g wisni z kompotu,400 ml czerwonego wina,800 ml wody,sol, pieprz, cukier.Grzanki:1 chalka,100 g masla.1. Wisnie z kompotu osaczyc na sicie. Wyjac pestki.2. Wino zagotowac z woda. Dodac wisnie, odrobine soli i pieprzu. Gotowac na malym ogniu 5 min. Doprawic cukrem do smaku.3. Przygotowac grzanki: chalke pokroic w cienkie plastry. Na patelni dobrzerozgrzac maslo. Ulozyc plastry chalki, smazyc z obu stron na zloty kolor.4. Na kazdym talerzu polozyc 3 grzanki, zalac zupa i szybko podawac tak, bygrzanki pozostaly chrupkie i zbytnio nie nasiaknely zupa.5. Zupe podaje sie zwykle na goraco, gdyz jest to zupa zimowa. Mozna ja jednakochlodzic w lodowce i podac na zimno.Źródło: Encyklopedia sztuki kulinarnej, tom 26 "Zupy", strona 84.
Viola_Valeriana222