· 6 -7 szklanek wywaru z kurczaka
· 1/2 szklanki drobniutkiego makaronu najlepiej w kształcie ryżu
· 3 jajka
· sok z dwóch cytryn
· sól, świeżo zmielony czarny pieprz
· kilka plasterków cytryny do przybrania
1. Makaron gotujemy w wywarze z kurczaka zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Gdy już jest ugotowany, ubijamy jajka, łączymy je z sokiem z cytryny i łyżką stołową zimnej wody. Ucierając, powoli wlewamy do nich łyżkę wazową gorącego wywaru, potem kolejną i jeszcze jedną. Następnie jajka wlewamy do wywaru, zupę zdejmujemy z ognia, mieszamy i doprawiamy solą i pieprzem. Zupę podajemy od razu przybraną plasterkami cytryny.
2. Uwaga! Przy dodawaniu jajek trzeba bardzo uważać, aby się nie ścięły - nie można już doprowadzać zupy do wrzenia.
Viola_Valeriana222