Grecka zupa cytrynowa.doc

(112 KB) Pobierz
Grecka zupa cytrynowa

Grecka zupa cytrynowa

składniki

·         6 -7 szklanek wywaru z kurczaka

·         1/2 szklanki drobniutkiego makaronu najlepiej w kształcie ryżu

·         3 jajka

·         sok z dwóch cytryn

·         sól, świeżo zmielony czarny pieprz

·         kilka plasterków cytryny do przybrania

Sposób przygotowania

1.     Makaron gotujemy w wywarze z kurczaka zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Gdy już jest ugotowany, ubijamy jajka, łączymy je z sokiem z cytryny i łyżką stołową zimnej wody. Ucierając, powoli wlewamy do nich łyżkę wazową gorącego wywaru, potem kolejną i jeszcze jedną. Następnie jajka wlewamy do wywaru, zupę zdejmujemy z ognia, mieszamy i doprawiamy solą i pieprzem. Zupę podajemy od razu przybraną plasterkami cytryny.

2.     Uwaga! Przy dodawaniu jajek trzeba bardzo uważać, aby się nie ścięły - nie można już doprowadzać zupy do wrzenia.

 

                               

 

 

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin