Włoska zupa pomidorowa.doc

(34 KB) Pobierz
Włoska zupa pomidorowa

Włoska zupa pomidorowa

- Zamiast powszechnie szanowanej polskiej pomidorówki zapraszam Was na włoską zupę pomidorową. Różni się praktycznie wszystkim: sposobem podawania, gęstością, smakiem. Generalnie polecam do niej drobniutkie makarony i bardzo, bardzo gęstą śmietankę.

Dla 4 osób
Czas przygotowania: 25 min.

Jak to zrobić:
1. Zagotuj 1 1/2 litra bulionu (warzywnego lub z kury – jak lubisz).
2. Umyj łodygi selera, skrobaczką obierz je ze skórki i pokrój na cieniutkie półtalarki.
3. Posiekaj drobno cebulę.
4. Wrzuć seler i cebulę na zimnej, głębokiej patelni z olejem i zeszklij.
5. Sparz pomidory, zdejmij z nich skórkę, odkrój pestki i miąższ posiekaj w kosteczkę. Następnie wrzuć na patelnię i podsmaż ze dwie minuty razem z cebulką i selerem.
6. Zalej całość gorącym bulionem i chwilę pogotuj.
7. Do bulionu wsyp makaron i gotuj, aż będzie al dente.
8. Posyp pieprzem do smaku.
9. Posiekaj natkę do dekoracji.
10. Rozlej do miseczek. Przed podaniem do każdej miseczki włóż łyżkę gęstej śmietanki i posyp pietruszką.

Bon appetit!

drukować

Produkty potrzebne do przepisuProdukty potrzebne do przepisu

Włoska zupa pomidorowa

·         1 duża cebula

·         2 łodygi selera naciowego

·         3 dojrzałe pomidory

·         1 pęczek pietruszki

·         1 opakowanie gęstej Ramy Cremefine

·         4 kostki bulionowe

·         olej do smażenia

·         4 1/2 łyżki drobniutkiego makaronu (ja użyłem perline)

·         pieprz do smaku

 


 

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin