Zupa rybna slodko-kwasnaPorcja dla 4 osob. Czas przygotow. 30 min.400 g bialej ryby morskiej,3 lyzki oleju,1 korzen kolendry lub pietruszki,1 lyzeczka ziaren pieprzu,5 cebulek dymek,1 lyzeczka pasty krewetkowej,2 lyzki cukru,2 lyzki sosu rybnego,1 lyzka soku z cytryny,4 ziarna tamaryndy lub 1 lyzka powidel sliwkowych,1/2 lyzeczki soli,do przybrania listki swiezej kolendry lub pietruszki, czerwonepapryczki chilii, platy imbiru, palemki z dymki.1. Tamarynde namoczyc w 4 lyzkach goracej wody.2. Rybe sprawic, sfiletowac, pokroic w paski.3. Korzen kolendry obrac, oplukac i posiekac, pieprz utluc. Przelozyc do mozdzierza, dodac paste krewetkowa i sol, utrzec na gladka mase.4. Olej rozgrzac na patelni i smazyc mase przez 3 min., dodac rybe, podsmazyc 2min, aby sie lekko sciela, zdjac z ognia.5. Zagotowac 4 szklanki wody. Wlac wode z moczenia tamaryndy, dodac rybe z sosem, sok z cytryny, cukier i sos rybny, zagotowac.6. Zupe przelac do miseczek, przybrac palemkami z dymki, kwiatami z chilli, dekoracyjnie pokrajanym imbirem. Podawac goraca.Źródło: Encyklopedia sztuki kulinarnej, tom 13 "Kuchnia tajska", strona 24.
Viola_Valeriana222