Zupa rybna przecieranaPorcja dla 6 osob. Czas przygotow. 1 godz. 25 min.1,25 kg swiezych ryb,250 g krewetek,500 g pomidorow,2 pory,2 zabki czosnku,75 ml oliwy z oliwek,1,5 l wody,sol,1 dluga bulka na grzanki,50 g tartego sera gruyere.Sos rouille:2 kromki chleba bez skorki,100 ml mleka,75 ml oliwy,4 lyzki pasty pomidorowej,3 zabki czosnku,1 lyzeczka papryki,1 lyzeczka pieprzu cayenne.1. Ryby oczyscic, umyc, pokroic w kawalki. Krewetki oplukac, obrac ze skorupek,usunac czarne zylki. Jarzyny umyc, biale czesci porow pokroic w plasterki.Pomidory sparzyc, zdjac skorki, pokroic w kawalki. Czosnek obrac, posiekac.2. W duzym garnku rozgrzac oliwe, udusic pory. Dodac ryby, krewetki, czosnek ipomidory. Dusic 10 min. Dodac wode, gotowac na malym ogniu 30 min. Przetrzecprzez sito.3. Przygotowac sos: chleb namoczyc w mleku, odcisnac. Czosnek drobno posiekac,utrzec z chlebem, oliwa i przyprawami. Dodac przecier pomidorowy, dobrze wymieszac.4. Przygotowac grzanki: bulke pokroic w kromki, zrumienic w piekarniku. Wyjac,polac sosem, posypac serem.5. Do goracej zupy wlozyc grzanki. Od razu podawac.Źródło: Encyklopedia sztuki kulinarnej, tom 26 "Zupy", strona 26.
Viola_Valeriana222