Zupa oszwabka.doc

(19 KB) Pobierz
Zupa oszwabka

Zupa oszwabka
2 łyżki mąki,
1250 ml mleka,
2 goździki,
cynamon,
3/4 szklanki cukru,
3 migdały,
2 żółtka,
grzanki

Mąkę wsypać na patelnię i zrumienić, mieszając, na jasnozłoty kolor. Przełożyć mąkę do naczynia i wlewać stopniowo zimne mleko, mieszając bez przerwy, aby nie utworzyły się kluski. Włożyć korzenie i gotować ok. 10 min. Zupę przecedzić, dodać cukier i obrane, starte migdały, zagotować, zdjąć z ognia. Żółtka rozetrzeć, dodać parę łyżek gorącej zupy i mieszając połączyć z pozostałą ilością zupy. Nie gotować. Oddzielnie ususzyć grzanki z masłem i podawać do zupy.

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin