Zupa lubczykowa.doc

(214 KB) Pobierz
Składniki:

Zupa lubczykowa



Składniki:

pęczek lubczyku

4 szklanki bulionu (z kostki)

pół szklanki gęstej śmietany (18 % tłuszczu)

2 cebule

2 łyżki masła

1 łyżka mąki

10 dag suszonych pierożków tortellini

1 łyżeczka drobno posiekanego miąższu ostrej papryki

sól

pieprz

 

Przygotowanie:

Cebulę obrać, drobno posiekać. W rondlu roztopić masło, włożyć posiekaną cebulę i smażyć 2 minuty, cały czas mieszając (powinna być szklista). Podsmażoną cebulę oprószyć mąką i wymieszać. Wlać bulion, zagotować. Wywar doprawić do smaku solą oraz pieprzem (najlepiej świeżo zmielonym). Lubczyk przebrać, dokładnie opłukać, osuszyć, posiekać (kilka listków odłożyć do dekoracji). Dodać do gotującej się zupy i przez 5 minut gotować na małym ogniu pod przykryciem. Tortellini ugotować w dużej ilości lekko osolonego wrzątku, odcedzić na sicie. Rozłożyć na talerze i wlać gorącą zupę. Każdą porcję udekorować łyżką śmietany i odłożonym lubczykiem. Posypać papryką.Z pęczka lubczyku otrzymasz około szklanki posiekanych listków. Zamiast kostki rosołowej możesz użyć wegety. Nasze rady Tortellini, czyli włoskie pierożki, możesz zastąpić polskimi pierożkami (np. z mięsem). Muszą być jednak małe, by zupa prezentowała się równie apetycznie. Jeśli nie dostaniesz świeżej ostrej papryki, użyj suszonej (ale połowę porcji).

 

Danie na: 4 osoby

Jedna porcja zawiera: 155 kcal

Czas przygotania: 20 min

 

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin