Zupa dla piratów.doc

(25 KB) Pobierz
Zupa dla piratów

Zupa dla piratów

Składniki na 8-10 porcji

Pół paczki makaronu rurki lub kolanka

1 cebula, 2 łyżki masła, 2 łyżki mąki, 2 łyżki koncentratu pomidorowego z  puszki lub słoika

2 puszki pomidorów kostka rosołowa

6 frankfuterek, mała puszka zielonego groszku, pieprz, pół pęczka natki

przygotowanie:

Makaron ugotować w dużej ilości osolonej wody, odcedzić na sicie. Cebulę drobno posiekać. Masło stopić w garnku, podsmażyć na nim cebulę. Gdy już będzie szklista, opruszyć ją mąką, wymieszać z 2 łyżkami koncentratu pomidorowego. Smażyć przez kilka minut, po czym osolić oraz posypać pieprzem. Pomidory z puszki pokroić w drobną kostkę, razem z zalewą wlać do garnka z cebulą i koncentratem pomidorowym. Dodać 3 szklanki wody, dodać kostkę rosołową. Doprowadzić do wrzenia, gotować ok. 20 minut na małym ogniu.

Kiełbaski pokroić w plasterki, dodać do zupy. Groszek wylać na sitko, odsączyć. Dodać do zupy. Na koniec wrzucić ugotowany makaron, przyprawić pieprzem, solą i cukrem. Przed podaniem na każdą porcję zupy wsypać pół łyżeczki natki.

 

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin