Zupa cypryjska
Składniki:
- 600 gramów mięsa mielonego,- 2 kostki rosół z kury (knorr),- 4 jaja,- 1/4 szklanki ryżu,- 1 cebula,- 3 ziemniaki,- 1 cytryna,- 3 łyżki oliwy,- 1 natka pietruszki,- mięta suszona,- sól,- pieprz.
Przygotowanie:
Mięso mielone wkładamy do miski, następnie dodajemy 3 łyżki oliwy, 1 starkowaną cebule, białka z dwóch jajek, 1/4 ryżu,posiekaną drobno mięte i natkę pietruszki, dodać sól, pieprz do smaku. Wyżej wymienione składniki wymieszać. Nastawiamy garnek z wodą, gdy woda wrze wrzucamy do garnka 2 kostki rosołowe z kury i dodajemy kartofle pokrojone w kostki. Mięso wyrobione formujemy w kulki na blacie z mąką. (klopsiki wielkości orzecha włoskiego). Kiedu kartofle w garnku ugotowały się wrzucamy klopsiki oraz posiekaną natkę pietruszki i gotujemy 15-20 min na średim gazie. Wczasie gotowania naszej zupy robimy sos cytrynowy. Sos cytrynowy:4 żółtka i 6 łyżek soku z cytryny i 4 łyżki wody. Do sosu wlewamy trochę wywaru z gotującej się zupy mieszać energicznie. Po wymieszaniu sosu wlewmy go do garnka z gotującą się zupą.
Uwagi:Ryż najlepiej 2 godziny przed robieniem zupy namoczyć w wodzie.
Viola_Valeriana222