Zapiekanka Wąż.docx

(61 KB) Pobierz

Zapiekanka Wąż

zapiekanka.jpg

zapiekanka_a_26.jpg

zapiekanka_a_26_2.jpg

Opis: 

Coś zabawnego na kolację lub przyjęcie dla dzieci? Najważniejsze to mieć dobry pomysł.

Sk3adniki: 

·         40 dag mąki,

·         2,5 dag drożdży,

·         2 łyżki oleju,

·         3/4 szklanki letniej wody.

Nadzienie:

·         Puszka ananasów,

·         Kilka plastrów szynki,

·         Ser,

·         Ketchup,

·         Żółta i czerwona papryka (przydadzą się do ozdabiania)

Wykonanie:

1.       Przygotuj ciasto:
Rozpuść drożdże w ciepłej wodzie Dodaj olej i stopniowo mąkę, tak, żeby powstała jednolita gęsta masa. Odstaw ciasto w ciepłe miejsce na pół godziny (aż "urośnie")

2.       Rozgrzej piekarnik do temperatury ok. 200 st

3.       Z ciasta uformuj wałek. Jeden z końców wałka wyciągnij tak, żeby powstał ogon węża

4.       Przełóż wałek na blachę i palcami uformuj kształt wijącego się węża (grubość ciasta zależy od kulinarnych upodobań członków rodziny).

5.       Szynkę pokrój w paseczki, ananas w kostkę, ser utrzyj. Posmaruj ketchupem węża i zacznij układać kolejno wszystkie składniki. Wstaw do piekarnika na ok. 30 minut.

6.       Zanim zapiekanka się upiecze, z żółtej papryki wytnij dwa kółka - oczy, zaś z czerwonej - małe trójkąciki (źrenice) i języczek węża

7.       Po wyjęciu gotowej zapiekanki z piekarnika umieść oczy i języczek we właściwych miejscach (ułatwisz sobie to zadanie wycinając małe otwory w odpowiednich miejscach).

Smacznego!


 

 

Zgłoś jeśli naruszono regulamin