Sk�adniki: # 3 ma�e marchewki # 2 z�bki czosnku # 2 ziela angielskie # 2 �y�ki sosu sojowego # 2 �y�ki �mietany 18% # 1 ma�y pomidor # 1 ma�a cebula # 1 korze� pietruszki # 1 ma�y kawa�ek selera # 1 li�� laurowy # 1 litr wody # 1 �y�eczka przecieru pomidorowego # 1 �y�eczka siemienia lnianego # szczypta pieprzu kolorowego # szczypta koperku suszonego # szczypta ga�ki muszkato�owej # szczypta majeranku # szczypta bazylii # szczypta s�odkiej papryki # spora szczypta curry # gar�� �wie�ego lub mro�onego szczypiorku # s�l do smaku Spos�b przygotowania: Przygotowujemy ma�y garnek do kt�rego wrzucamy: obrane i starte na tarce warzywa (seler, korze� pietruszki oraz marchewki), pomidora i cebul� pokrojon� w drobn� kosteczk�, drobno posiekane z�bki czosnku i szczypiorek, �y�eczk� siemienia lnianego, s�l do smaku, szczypt� kolorowego pieprzu, koperku, ga�ki muszkato�owej, majeranku, bazylii, s�odkiej papryki oraz po�amany na drobno li�� laurowy oraz zgniecione na miazg� ziela angielskie. Wszystkie sk�adniki zalewamy litrem wody, mieszamy i stawiamy na gaz. Doprowadzamy do wrzenia. Do osobnej miseczki wlewamy dwie �y�ki sosu sojowego, dwie �y�ki �mietany 18% i �y�eczk� przecieru pomidorowego. Dodajemy 3-4 g��bokie �y�ki wywaru z gotuj�cej si� zupy i mieszamy. Dolewamy do zupy. Gotujemy do wrzenia. Zdejmujemy z gazu i miksujemy zup�. Ponownie stawiamy na gaz, doprowadzaj�c do wrzenia. Zupa jest ju� gotowa. Jest pyszna i ma ciekawy smak. Smacznego.
TRZY.DNI