Wegetarianizm w praktyce.pdf

(931 KB) Pobierz
10714457 UNPDF
10714457.001.png
Niniejszy darmowy ebook zawiera fragment
pełnej wersji pod tytułem:
"Wegetarianizm w praktyce"
Aby przeczytać informacje o pełnej wersji, kliknij tutaj
Darmowa publikacja dostarczona przez
Niniejsza publikacja może być kopiowana, oraz dowolnie
rozprowadzana tylko i wyłącznie w formie dostarczonej przez
Wydawcę. Zabronione są jakiekolwiek zmiany w zawartości
publikacji bez pisemnej zgody wydawcy. Zabrania się jej
odsprzedaży, zgodnie z regulaminem Wydawnictwa Złote Myśli .
© Copyright for Polish edition by ZloteMysli.pl
Data: 22.05.2006
Tytuł: Wegetarianizm w praktyce (fragment utworu)
Autor: Wojciech Łukaszewski
Projekt okładki: Marzena Osuchowicz
Korekta: Sylwia Fortuna
Skład: Anna Popis-Witkowska
Internetowe Wydawnictwo Złote Myśli
Złote Myśli s.c.
ul. Daszyńskiego 5
44-100 Gliwice
EMAIL: kontakt@zlotemysli.pl
Wszelkie prawa zastrzeżone.
All rights reserved.
10714457.002.png
SPIS TREŚCI
WSTĘP . ..................................................................................................................5
1. WEGETARIANIZM .............................................................................................9
1.1. Dlaczego warto poznać wegetarianizm? .................................................................17
1.2. ważne rady dla początkujących wegetarian ..........................................................23
2. WEGETARIAŃSKIE ZAMIENNIKI . ...................................................................26
3.1. Wybrane produkty sojowe . ....................................................................................31
3.2. Niektóre inne produkty . ........................................................................................36
3.3. Co jeszcze można jadać? . .......................................................................................46
3.4. Kilka przydatnych wskazówek i przepisów kulinarnych ......................................50
4. POPULARNE TŁUSZCZE ..................................................................................58
4.1. Masło ......................................................................................................................60
4.2. Margaryna ..............................................................................................................65
4.3. Oleje .......................................................................................................................68
5. CHLEB . .............................................................................................................77
5.1. Słodkie wypieki ......................................................................................................96
6. SÓL . ................................................................................................................102
7. ZAGROŻENIA . ................................................................................................108
7.1. Manipulacje genetyczne . ......................................................................................109
7.2. Szkodliwe czynniki występujące w żywności . ......................................................114
7.3. Rośliny trujące ......................................................................................................118
7.4. Oznakowanie żywności . .......................................................................................120
7.5. Rekomendujemy optymizm .................................................................................126
8. DODATKI DO ŻYWNOŚCI ...............................................................................130
8.1. Dodatki „E” . ..........................................................................................................132
8.2. Inne dodatki nie wymieniane jako “E” ................................................................162
9. NAJWAŻNIEJSZE WITAMINY . .......................................................................166
10. NIEZBĘDNE MINERAŁY ...............................................................................172
11. CO TO JEST DIETA? .......................................................................................182
11.1. Dietetyka medyczna . ...........................................................................................184
11.2. Dietetyka pozamedyczna . ...................................................................................190
12. WEGETARIAŃSKIE PSY? . ............................................................................208
13. PYTANIA I ODPOWIEDZI ..............................................................................219
14. ZAKOŃCZENIE . ............................................................................................239
15. WYBRANE PIŚMIENNICTWO I STRONY INTERNETOWE . ...........................244
WEGETARIANIZM W PRAKTYCE - darmowy fragment - kliknij po więcej
Wojciech Łukaszewski
● str. 4
Wstęp
Oto poradnik dla wszystkich zainteresowanych
praktycznymi aspektami szeroko pojętego
wegetarianizmu.
Drogi Czytelniku,
znajdziesz tu mnóstwo informacji dotyczących codziennego
i odświętnego jedzenia. Nie mogliśmy napisać o wszystkim, więc
wybraliśmy kilka, naszym zadaniem kluczowych zagadnień. Jedne
z nich mogą wydawać się banalne, inne bardzo ciekawe, a niektóre
wręcz kontrowersyjne - to zależy od czytelnika. W tej książce zawarte
są tematy często poruszane przez innych autorów, oraz sprawy na
ogół traktowane jak tabu. Na pewno będziesz z niej wielokrotnie
korzystać.
Przeciętnemu współczesnemu człowiekowi jest coraz trudniej
dostatecznie orientować się w sprawach dotyczących żywienia.
A przecież ta sfera stanowi jeden z najważniejszych aspektów
naszego życia. Wszystkie definicje życia podkreślają, że jest ono
nieustannym procesem przemiany materii 1 . Każdy organizm, od
drobnoustrojów do człowieka, aby żyć potrzebuje energii. W zasadzie
wszystko, co organizm wchłania i przetwarza, można nazwać jego
1 Tutaj nie wdajemy się w skomplikowane definicje biologiczne, filozoficzne, czy
religijne.
Copyright by Wydawnictwo Złote Myśli & Wojciech Łukaszewski
10714457.003.png
WEGETARIANIZM W PRAKTYCE - darmowy fragment - kliknij po więcej
Wojciech Łukaszewski
● str. 5
pożywieniem. Dla człowieka szczególne znaczenie ma odżywianie się
w formie, po prostu, codziennego jedzenia i picia. W ten sposób
dostarczamy naszemu ciału niezbędnych składników do jego
regeneracji i transformacji. Statystyczna osoba rocznie zjada prawie
tonę żywności, z czego prawie połowa jest zbędnym i szkodliwym
balastem. Człowiek bez picia może wytrzymać 2 - 4 dni, bez jedzenia
przestaje żyć po 7 - 10 dniach 2 . Pomijając specjalne sytuacje
(niektóre choroby, chwilowy priorytet „wyższych” zadań, świadoma
głodówka), powinniśmy codziennie jeść oraz pić. I tak czynimy.
Wszyscy nieustannie kupujemy albo dostajemy coś do jedzenia.
Niewielu szczęśliwców może samemu i dla siebie wytwarzać
żywność. Jeśli tak się zdarza, nigdy to nie dotyczy wszystkiego.
Nawet tak zwani samowystarczalni rolnicy kupują wiele gotowych
produktów spożywczych, nie wspominając o dodatkach, które są
potrzebne do wyprodukowania „swojskiej” żywności. We
współczesnym świecie jesteśmy otoczeni przez ekspansywny
przemysł spożywczy wsparty interesami handlowców, reklamami –
i modą, którą sami tworzymy. Co jakiś czas, pojawia się wieść
(sensacyjna plotka), że taki to a taki produkt jest super „zdrowy”,
wręcz leczy prawie wszystkie schorzenia 3 . Oczywiście owa
„rewelacyjna” wiadomość jest podparta wycinkiem z jakiejś gazety,
albo nazwiskiem popularnej osoby (aktor, sportowiec, polityk).
Rozgłasza się więc, że znany przez wszystkich (najczęściej z telewizji)
2 Mamy na myśli przeciętnych ludzi, przebywających w normalnych warunkach.
Sytuacje ekstremalne zmieniają wymienione liczby, jak zwykle.
3 Gruntowne zbadanie tego zagadnienia mogłoby stanowić podstawę
pasjonującej pracy z zakresu socjologii zdrowia.
Copyright by Wydawnictwo Złote Myśli & Wojciech Łukaszewski
10714457.004.png
Zgłoś jeśli naruszono regulamin