Pulpety z jarzynką w sosie śmietanowym.doc

(415 KB) Pobierz
Pulpety z jarzynką w sosie śmietanowym

Pulpety z jarzynką w sosie śmietanowym

Składniki:

·         500 g zmielonego mięsa wieprzowego

·         300 g pieczarek

·         2 marchewki

·         1 cebula

·         natka pietruszki

·         1 jajo

·         50 g margaryny

·         250 ml śmietany słodkiej

·         ½ szklanki mleka

·         1 czerstwa bułka

·         5 – 6 łyżek oleju

·         2 ząbki czosnku

·         przyprawy: sól, pieprz, curry

Sposób przyrządzania:

Przygotuj pulpety: Bułkę namocz w mleku. Cebulę pokrój w kostkę, czosnek wyciśnij przez praskę, natkę umyj i posiekaj. Na patelni rozgrzej margarynę. Na tłuszczu zeszklij cebulę, a następnie dodaj czosnek i smaż jeszcze 2-3 min, po czym ostudź. Włóż do miski mięso mielone, odciśniętą bułkę, natkę, cebulę i czosnek oraz surowe jajko. Dokładnie mieszaj składniki, aż do momentu otrzymania jednolitej masy. Dodaj przyprawy. Na patelni rozgrzej 3-4 łyżki oleju. Z przygotowanej masy formuj w dłoniach pulpety, układaj je na patelni i obsmażaj ze wszystkich stron przez ok. 15 min.

Przygotuj sos: marchewki umyj, obierz i pokrój w kostkę. Pieczarki umyj i pokrój w paski przypominające kształtem grubsze zapałki. Na patelni rozgrzej pozostały olej, wrzuć pokrojoną marchewkę i smaż 5-6 min. Na patelnię dodaj pieczarki i duś na wolnym ogniu przez ok. 10 min. Następnie wlej śmietanę, przypraw solą i pieprzem.

 

 

Zgłoś jeśli naruszono regulamin