Gołąbki bez zawijania.doc

(20 KB) Pobierz
Gołąbki bez zawijania

Gołąbki bez zawijania

Składniki:

·         1 kg kapusty włoskiej

·         szklanka ryżu

·         1 kg mięsa mielonego

·         3 jajka

·         3 łyżki kaszy manny

·         sól, pieprz

Sposób przyrządzania:

Kapustę włoską (można też użyć startej na tarce kapusty białej) drobno siekamy, solimy i odstawiamy na około 40 minut. W tym czasie kapusta (za sprawą soli) wypuści soki, odciskamy ją.

Ryż gotujemy na sypko i przekładamy do dużej miski. Dodajemy mięso mielone, kapustę, jajka i kaszę mannę i wszystko dokładnie mieszamy. Całość przyprawiamy do smaku pieprzem i solą.

Masę mięsno-ryżową dokładnie wyrabiamy, aby wszystkie składniki dokładnie się połączyły i skleiły. Z uzyskanej masy formujemy podłużne, jednakowej długości klopsiki, które obtaczamy w mące.

Wyjmujemy patelnię i gołąbki-klopsiki smażymy na rozgrzanym oleju, aż nabiorą złotego koloru. Następnie usmażone gołąbki przekładamy do garnka i zalewamy niewielką ilością wody (może to być przecier pomidorowy).

Gotujemy około 30 minut i podajemy na talerzach z surówką.

Zgłoś jeśli naruszono regulamin