Sokoterapia wg Normana Walkera & Jadwigi Górnickiej.doc

(147 KB) Pobierz

Wprawdzie od najdawniejszych czasów człowiek ze smakiem spożywał soki z owoców i jarzyn, co ukazują na przykład starogreckie malowidła i przekazy o Rzymianach lubujących się w aromatyzowaniu codziennych napojów właśnie sokami, wprawdzie niedawno odkryto, że są nie tylko smaczne, ale i zdrowe, lecz stosunkowo niedawno soki zostały uznane za doskonałe leki. Pierwsze prace na temat leczniczych właściwości soków z jarzyn, warzyw i owoców zostały opublikowane w drugiej połowie lat trzydziestych w USA, wkrótce też po odkryciu biochemicznych mechanizmów działania soków ich ranga w leczeniu naturalnym wydatnie wzrosła.

Znaczenie soków jako leku wiąże się z ich składem. Znajdują się w nich pełnowartościowe składniki - łatwo przyswajalne cukry, tłuszcze, białka, w tym aminokwasy egzogenne oraz świeże enzymy należące do biokatalizatorów sterujących reakcjami chemicznymi w organizmie, nadto substancje kleikowate, antybiotyki, hormony, witaminy, biopierwiastki. Ważne jest, że składniki te występują w formie zjonizowanej, co sprzyja utrzymywaniu równowagi kwasowo-zasadowej w organizmie, a zatem chronią organizm przed czynnikami rakotwórczymi. Wszystkie te uwagi dotyczą soków świeżych, niesfermentowanych i nie przetworzonych w sposób szkodliwy dla człowieka. Pełnowartościowe soki uzyskuje się z warzyw i owoców dokładnie startych, aby

najważniejsze składniki mogły przedostać się do soku, który staje się łatwo i szybko przyswajalny (przyswajanie soku trwa 10-15 min.) przez organizm. Surowe i świeże koniecznie należy podkreślić to słowo: świeże) soki są - co udowodniono – czynnikiem działającym stabilizująco na organizm i zaopatrującym go w brakujące składniki.

Świeży sok zawiera wodę organiczną wysokiej jakości potrzebną komórkom i tkankom. Jedynym źródłem wody organicznej jest roślina, a zatem i soki. Pasteryzacja i konserwowanie psują wodę organiczną i odbierają jej przydomek żywej.

Ile soku można wypić w ciągu dnia?

W ogóle zalecam codziennie popijanie świeżych soków. Jako normę dzienną można przyjąć 600 g, ale w przypadku stosowania sokoterapii, czyli używania soków do leczenia należy tę ilość zwiększyć do 1-1,5 litra, a w szczególnych przypadkach nawet do czterech litrów dziennie.

Przedstawiam niżej rośliny, które mogą być wykorzystane do robienia soków. Zestawienie pierwsze obejmuje soki proste, drugie - soki złożone, podając w gramach proporcje poszczególnych kombinacji. Należy zwrócić uwagę, że najczęstszym składnikiem tych kombinacji jest marchew, stanowiąca doskonały środek naturalny oczyszczający organizm z nadmiaru śluzów. Pamiętajmy, aby odciąć u marchwi mniej więcej centymetr z końca, z którego wyrastają liście. Należy też pamiętać, iż buraki, mniszek, rzodkiewka i rzepa służą do wykorzystywania na soki w całości - z liśćmi, łodygą i korzeniem.

 

SOKI PROSTE

1. Marchew, 2. Dynia, 3. Burak, 4. Brukselka, 5. Kapusta, 6. Seler, 7. Ogórek. 8. Mniszek, 9. Cykoria. 10. Szparag zielony, 11. Chrzan, 12. Sałata, 13. Pietruszka. 14. Rzodkiewka, 15. Szpinak, 16. Groszek zielony, 17. Rzepa. 18. Rzeżucha, 19. Lucerna, 20. Jabłko.

 

21.

Marchew

-365,

burak

-   85.

 

 

 

22.

Marchew

-365,

burak

-   85,

1 jabłko

 

 

23.

Marchew

-225,

burak

-   85,

seler

- 140.

 

24.

Marchew

-280,

burak

-   85.

ogórek

-   85.

 

25.

Marchew

-250,

burak

-   85,

sałata

-110.

 

26.

Marchew

-200,

burak

-   85,

rzepa

-110,        sałata -60.

 

27.

Marchew

-200,

burak

-   85,

szpinak

-   85.

 

28.

Marchew

-310,

kapusta

- 140.

 

 

 

29.

Marchew

-200.

kapusta

- 110,

seler

- 140.

 

30.

Marchew

-225,

kapusta

- 110.

sałata

- 110.

 

31.

Marchew

-250,

seler

-200.

 

 

 

32.

Marchew

-250,

seler

- 140,

cykoria

-   55.

 

33.

Marchew

-200,

seler

- 140,

sałata

- 110.

 

34.

Marchew

- 250.

seler

- 140,

pietruszka

-   55.

 

35.

Marchew

- 225,

seler

- 140,

rzodkiewka

-   85.

 

36.

Marchew

-200,

...

Zgłoś jeśli naruszono regulamin