Ciasto drożdżowe do makowca zawijanego.doc

(20 KB) Pobierz
Ciasto drożdżowe do makowca zawijanego

                                    

                        Ciasto  drożdżowe  do  makowca  zawijanego

 

             ½ kg ------------- mąki

                   5 dkg ----------- drożdży

                   1 szklanki ------ mleka

                   5 dag ----------- tłuszczu  (masło , margaryna)

                   5 dag ----------  cukru

                   1 ---------------- jajko

                   1 ---------------- żółtko

                  ½ laski --------- wanilii lub  cukru  waniliowego

                   sól  do  smaku

Jajko i żółtko  wymieszać z solą   wlać  do  mąki , dodać  ciepły tłuszcz ,

drożdże , zapach , cukier i mleko

 

                                   Wyrobić  zostawić  do  wyrośnięcia.

  

Po uformowaniu  ciasta  zostawić  do  ponownego  wyrośnięcia.

     Piec w temperaturze  180 – 2000 C      około 1 godziny

   

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin