JABŁECZNIK Z PIANKĄ KOKOSOWO _ORZECHOWĄ.rtf

(1 KB) Pobierz

JABŁECZNIK Z PIANKĄ KOKOSOWO _ORZECHOWĄ

:Składniki na ciasto:

*0,5 kg mąki

*3/4 szklanki cukru

*łyżeczka proszku do pieczenia

*kostka masła (200g)

*4 łyżki śmietany

*4 żółtka

*cukier waniliowy

 

Składniki na piankę kokosową:

*4 białka

*15 dag wiórków kokosowych

*15 dag cukru

*łyżeczka mąki ziemniaczanej

 

Składniki na piankę orzechową:

*15 dag mielonych orzechów

*4 jajka

*łyżka bułki tartej

*łyżka mąki pszennej

*15 dag cukru

*łyżeczka proszku do pieczenia

 

Składniki na masę jabłkową:

*1 kg jabłek

*10 dag cukru

*galaretka agrestowa

*cynamon, rodzynki

 

Wykonanie:

Zagnieść ciasto z podanych składników i włożyć je na jakiś czas do lodówki.

Jabłka obrać, zetrzeć na tarce, smażyć przez 15 minut z cukrem. Następnie dodać  galaretkę, cynamon i rodzynki, zostawić masę do ostygnięcia.

Wyjąć ciasto z lodówki i rozwałkować je na blachę, wyłożyć na nie masę jabłkową.

Zrobić piankę kokosową: białka ubić z cukrem, dodać kokos i mąkę. Gotową masę wyłożyć na jabłka.

Zrobić piankę orzechową: białka ubić z cukrem, dodać żółtka, zmielone orzechy, bułkę tartą, mąkę i proszek do pieczenia. Wymieszać dokładnie i wyłożyć na piankę kokosową.

Piec około 50 minut w temperaturze 180 stopni. Ciasto po ostudzeniu można polać polewą czekoladową. Ja tego nie robiłam, bo i tak jest bardzo słodkie :)

Smacznego :)

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin