Składniki:
6 filetów śledziowych po 2 goździki i ziarenka ziela angielskiego, 3 ziarenka pieprzu, 4 ziarna jałowca, po ćwierć małej łyżeczki (od kawy) nasion gorczycy i kolendry, 2 ząbki czosnku l pokruszony listek laurowy l łyżeczka mielonej słodkiej papryki, cebula l łyżka posiekanej natki pietruszki, 3/4 szklanki oleju
Przygotowanie:
Filety śledziowe wypłukać, pokroić w dzwonka (jeśli są za słone, wcześniej je wymoczyć). Przyprawy korzenne oraz gorczycę, jałowiec i kolendrę utłuc w moździerzu, wymieszać z przeciśniętym przez praskę roztartym czosnkiem, listkiem laurowym i papryką. Mieszankę tę zawinąć w kawałek gazy, zawiązać, włożyć do słoika, zalać olejem i trzymać
kilka godzin w ciepłym miejscu. Dzwonka ryby przełożyć do słoika z olejem i przyprawami, zamknąć i wstawić do lodówki. Po dwóch dniach będą dobre. Przed podaniem śledzie ułożyć na półmisku, obłożyć plasterkami sparzonej cebuli i posypać posiekaną natką
pietruszki. 100 g - 255 kcal.
tadeusz.grzywacz