· • Kromki pszennego pieczywa - 12 sztuk
· • Masło - 80 g
· • Pieczona pierś kurczaka - 360 g
· • Mrożonka szpinak rozdrobniony HORTEX - 1 opakowanie
· • Cebula - 1 sztuka
· • Ser żółty typu Chedar - 180 g
· • Czosnek - 2 ząbki
· • Sól
· • Pieprz biały mielony
· • Gałka muszkatołowa
1. Przygotowanie pieczywa: Wszystkie kromki pszennego pieczywa rozkładamy na blaszce i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180°c do momentu zrumienienia. Po przestudzeniu smarujemy masłem.
2. Przygotowanie szpinaku: Rozmrożony szpinak rozdrobniony Hortex wrzucamy na drobno pokrojoną i zeszkloną na maśle cebulę oraz drobno pokrojone dwa ząbki czosnku. Po zagotowaniu doprawiamy solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Dusimy do momentu odparowania nadmiaru wody.
3. Przygotowanie kanapek: Na każdą kromkę nakładamy warstwę szpinaku, na którą kładziemy pokrojonego w plasterki kurczaka. Całość obficie posypujemy serem startym na tarce o ?grubym oczku?. Zapiekamy w piekarniku nagrzanym do temperatury 180°c do momentu rozpuszczenia się sera. Podajemy z mieszanką kolorowych sałat wymieszanych z sosem vinegrette lub po prostu z ketchupem.
kaska1562