Zapiekane kanapki na ciepło ze szpinakiem i kurczakiem.doc

(119 KB) Pobierz
Zapiekane kanapki na ciepło ze szpinakiem i kurczakiem

Zapiekane kanapki na ciepło ze szpinakiem i kurczakiem

składniki

·         • Kromki pszennego pieczywa - 12 sztuk

·         • Masło - 80 g

·         • Pieczona pierś kurczaka - 360 g

·         • Mrożonka szpinak rozdrobniony HORTEX - 1 opakowanie

·         • Cebula - 1 sztuka

·         • Ser żółty typu Chedar - 180 g

·         • Czosnek - 2 ząbki

·         • Sól

·         • Pieprz biały mielony

·         • Gałka muszkatołowa

Sposób przygotowania

1.     Przygotowanie pieczywa: Wszystkie kromki pszennego pieczywa rozkładamy na blaszce i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180°c do momentu zrumienienia. Po przestudzeniu smarujemy masłem.

2.     Przygotowanie szpinaku: Rozmrożony szpinak rozdrobniony Hortex wrzucamy na drobno pokrojoną i zeszkloną na maśle cebulę oraz drobno pokrojone dwa ząbki czosnku. Po zagotowaniu doprawiamy solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Dusimy do momentu odparowania nadmiaru wody.

3.     Przygotowanie kanapek: Na każdą kromkę nakładamy warstwę szpinaku, na którą kładziemy pokrojonego w plasterki kurczaka. Całość obficie posypujemy serem startym na tarce o ?grubym oczku?. Zapiekamy w piekarniku nagrzanym do temperatury 180°c do momentu rozpuszczenia się sera. Podajemy z mieszanką kolorowych sałat wymieszanych z sosem vinegrette lub po prostu z ketchupem.

 

 

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin