Moje ogrzewy.doc

(22 KB) Pobierz

1)    czynniki komfortu cieplnego

 

komfort cieplny – jest to taki stan otoczenia w którym człowiek utrzymuje równowagę cieplną przy minimalnym obciążeniu jego układu termoregulacyjnego (termoregulacja – zmiana temperatury skóry lub wydzielania potu)

-  termoregulacja fizyczna tzn. zmiana przekrwienia skóry i zmiana jej temperatury

- termoregulacja chemiczna – zmienia procesy spalania w organizmie sterując produkcję ciepła

- termoregulacja mechaniczna – polega na przekazywaniu przez receptory na powierzchni skóry impulsów do centralnego układu nerwowego ¢ gruczołów potowych ¢ narządów układu oddechowego ¢ mięśni

 

.Bilans cieplny organizmu ludzkiego

 

Q–Qd –Qoj –Qou = Qp = QK +QR

 

Q– ilość ciepła wewnętrznego wytwarzanego w organizmie (W)

Qd – straty ciepła jawnego na skutek dyfuzji pary wodnej przez skórę (pocenie)

Qoj – straty ciepła jawnego podczas oddychania

Qou – straty ciepła utajonego podczas oddychania

Qp – ilość ciepła przenikającego przez odzież

QK  - straty ciepła przez konwekcję z zewnętrznej części odzieży

QR -  straty ciepła przez promieniowanie z zewnętrznej powierzchni odzieży

 

 

Obiektywne parametry składające się na komfort cieplny:

ti –temp. pow. wew.

tp –temp. powierzchni przegród

w –średnia prędkość przepływu ciepła w pomieszczeniu(m/s)

φ –wilgotność względna powietrza(%)

ti,tp –kształtujemy za pomocą instal. ogrzew.

ti,tp ,φ,w –za pomocą instal. Klimatyzacji

tp –może być definiowane jako średnia ważona po powierzchni względnie jako temp. napromieniowania wybranego punktu w pomieszczeniu

τi –temp. na wew. powierzchni i-tej przegrody

Ai –powierzchnia i-tej przegrody (m2)

 

Zgłoś jeśli naruszono regulamin