1) czynniki komfortu cieplnego
komfort cieplny – jest to taki stan otoczenia w którym człowiek utrzymuje równowagę cieplną przy minimalnym obciążeniu jego układu termoregulacyjnego (termoregulacja – zmiana temperatury skóry lub wydzielania potu)
- termoregulacja fizyczna tzn. zmiana przekrwienia skóry i zmiana jej temperatury
- termoregulacja chemiczna – zmienia procesy spalania w organizmie sterując produkcję ciepła
- termoregulacja mechaniczna – polega na przekazywaniu przez receptory na powierzchni skóry impulsów do centralnego układu nerwowego ¢ gruczołów potowych ¢ narządów układu oddechowego ¢ mięśni
.Bilans cieplny organizmu ludzkiego
Q–Qd –Qoj –Qou = Qp = QK +QR
Q– ilość ciepła wewnętrznego wytwarzanego w organizmie (W)
Qd – straty ciepła jawnego na skutek dyfuzji pary wodnej przez skórę (pocenie)
Qoj – straty ciepła jawnego podczas oddychania
Qou – straty ciepła utajonego podczas oddychania
Qp – ilość ciepła przenikającego przez odzież
QK - straty ciepła przez konwekcję z zewnętrznej części odzieży
QR - straty ciepła przez promieniowanie z zewnętrznej powierzchni odzieży
Obiektywne parametry składające się na komfort cieplny:
ti –temp. pow. wew.
tp –temp. powierzchni przegród
w –średnia prędkość przepływu ciepła w pomieszczeniu(m/s)
φ –wilgotność względna powietrza(%)
ti,tp –kształtujemy za pomocą instal. ogrzew.
ti,tp ,φ,w –za pomocą instal. Klimatyzacji
tp –może być definiowane jako średnia ważona po powierzchni względnie jako temp. napromieniowania wybranego punktu w pomieszczeniu
τi –temp. na wew. powierzchni i-tej przegrody
Ai –powierzchnia i-tej przegrody (m2)
adamski2