Galaretka z nóżek 1.pdf

(109 KB) Pobierz
349736456 UNPDF
Galaretka z nóżek:
Składniki:
1. 2 nóżki wieprzowe (1kg) oczyszczone i umyte,
2. mała golonka (1/2 kg),
3. 20 dkg skórek wieprzowe ze słoniny lub boczku,
4. 2 ząbki czosnku,
5. cebula,
6. liść laurowy,
7. parę ziaren ziela angielskiego,
8. sól i pieprz,
9. jajko na twardo,
10. parę ziaren groszku zielonego,
11. marchewka,
12. szczypta pietruszki (posiekanej).
Sposób przyrządzenia:
Nóżki wieprzowe i małą golonkę porąbać na małe kawałki. Można też dodać skórki
wieprzowe ze słoniny lub boczku. Zalać zimną wodą i gotować, aż odpadnie od kości. Na
1/2 h przed końcem gotowania dodać: ząbki czosnku, cebulę, liść laurowy, parę ziaren ziela
angielskiego, sól i pieprz. Następnie wywar odcedzić. Z odcedzonego mięsa wybrać kości i
przypraw. Mięso włożyć na powrót do wywaru i zagotować. W porcjowych miseczkach
położyć na dnie po plasterku jajka na twardo, parę ziaren zielonego groszku z konserwy,
plasterek marchewki z wywaru i szczyptę posiekanej zielonej pietruszki. Na tę dekorację
rozłożyć mięso i zalać je wywarem. Wywar powinien być esencjonalny i powinno go być
tylko tyle, by pokrył mięso w miseczce.
Przed podaniem galaretkę lekko podważyć nożem i wyłożyć na talerzyk spodem do góry
lub salaterkę w której się znajduje włożyć na chwilkę do ciepłej wody (do wysokości
galaretki w naczyniu). Nie zdejmować skrzepniętego na powierzchni tłuszczu.
Autor: Markus
Zgłoś jeśli naruszono regulamin