Wprawdzie od najdawniejszych czasów człowiek ze smakiem spożywał soki z owoców i jarzyn, co ukazują na przykład starogreckie malowidła i przekazy o Rzymianach lubujących się w aromatyzowaniu codziennych napojów właśnie sokami, wprawdzie niedawno odkryto, że są nie tylko smaczne, ale i zdrowe, lecz stosunkowo niedawno soki zostały uznane za doskonałe leki. Pierwsze prace na temat leczniczych właściwości soków z jarzyn, warzyw i owoców zostały opublikowane w drugiej połowie lat trzydziestych w USA, wkrótce też po odkryciu biochemicznych mechanizmów działania soków ich ranga w leczeniu naturalnym wydatnie wzrosła.
Znaczenie soków jako leku wiąże się z ich składem. Znajdują się w nich pełnowartościowe składniki - łatwo przyswajalne cukry, tłuszcze, białka, w tym aminokwasy egzogenne oraz świeże enzymy należące do biokatalizatorów sterujących reakcjami chemicznymi w organizmie, nadto substancje kleikowate, antybiotyki, hormony, witaminy, biopierwiastki. Ważne jest, że składniki te występują w formie zjonizowanej, co sprzyja utrzymywaniu równowagi kwasowo-zasadowej w organizmie, a zatem chronią organizm przed czynnikami rakotwórczymi. Wszystkie te uwagi dotyczą soków świeżych, niesfermentowanych i nie przetworzonych w sposób szkodliwy dla człowieka. Pełnowartościowe soki uzyskuje się z warzyw i owoców dokładnie startych, aby
najważniejsze składniki mogły przedostać się do soku, który staje się łatwo i szybko przyswajalny (przyswajanie soku trwa 10-15 min.) przez organizm. Surowe i świeże koniecznie należy podkreślić to słowo: świeże) soki są - co udowodniono – czynnikiem działającym stabilizująco na organizm i zaopatrującym go w brakujące składniki.
Świeży sok zawiera wodę organiczną wysokiej jakości potrzebną komórkom i tkankom. Jedynym źródłem wody organicznej jest roślina, a zatem i soki. Pasteryzacja i konserwowanie psują wodę organiczną i odbierają jej przydomek żywej.
Ile soku można wypić w ciągu dnia?
W ogóle zalecam codziennie popijanie świeżych soków. Jako normę dzienną można przyjąć 600 g, ale w przypadku stosowania sokoterapii, czyli używania soków do leczenia należy tę ilość zwiększyć do 1-1,5 litra, a w szczególnych przypadkach nawet do czterech litrów dziennie.
Przedstawiam niżej rośliny, które mogą być wykorzystane do robienia soków. Zestawienie pierwsze obejmuje soki proste, drugie - soki złożone, podając w gramach proporcje poszczególnych kombinacji. Należy zwrócić uwagę, że najczęstszym składnikiem tych kombinacji jest marchew, stanowiąca doskonały środek naturalny oczyszczający organizm z nadmiaru śluzów. Pamiętajmy, aby odciąć u marchwi mniej więcej centymetr z końca, z którego wyrastają liście. Należy też pamiętać, iż buraki, mniszek, rzodkiewka i rzepa służą do wykorzystywania na soki w całości - z liśćmi, łodygą i korzeniem.
1. Marchew, 2. Dynia, 3. Burak, 4. Brukselka, 5. Kapusta, 6. Seler, 7. Ogórek. 8. Mniszek, 9. Cykoria. 10. Szparag zielony, 11. Chrzan, 12. Sałata, 13. Pietruszka. 14. Rzodkiewka, 15. Szpinak, 16. Groszek zielony, 17. Rzepa. 18. Rzeżucha, 19. Lucerna, 20. Jabłko.
21.
Marchew
-365,
burak
- 85.
22.
- 85,
1 jabłko
23.
-225,
seler
- 140.
24.
-280,
ogórek
25.
-250,
sałata
-110.
26.
-200,
rzepa
-110, sałata -60.
27.
szpinak
28.
-310,
kapusta
29.
-200.
- 110,
30.
- 110.
31.
32.
- 140,
cykoria
- 55.
33.
34.
- 250.
pietruszka
35.
- 225,
rzodkiewka
36.
...
niunia.krk