Zapiekanka włoska.rtf

(5 KB) Pobierz
Zapiekanka w³oska

Zapiekanka włoska

 

Składniki:

8 jaj

40 dag makaronu

4-5 łek keczupu

4 łki masła

10 dag startego parmezanu

2-3 łki posiekanej zielonej pietruszki

mielona papryka

l

 

Ugotuj makaron w osolonym wrzątku na półtwardo (al dente), odcedź i dokładnie wymieszaj z połową masła, pietruszką, keczupem i papryką.

 

Żaroodporny półmisek wysmaruj masłem i wyłóż na niego przygotowany makaron. Ł zrób osiem wgłębień, w każde wbij po jaju, lekko posól, posyp parmezanem i grudkami masła. Całość wstaw do nagrzanego piekarnika, zapiekaj 25-30 minut.

 

Tak przygotowana zapiekanka najlepiej smakuje z zieloną sałatą lub sezonowymi surówkami.

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin