Piekarska bieda.rtf

(6 KB) Pobierz
Piekarska bieda

Piekarska bieda

Zapiekanka z jabłek

 

Składniki na 6 porcji:

czerstwa bułka (bagietka)

1 kg winnych jabłek

łka soku z cytryny

30 dag cukru

2 szklanki mleka

10 dag masła

jajo

5 dag posiekanych orzechów włoskich

5 dag rodzynek

1,5 łeczki mielonego cynamonu

mielone goździki

pół laski wanilii

 

Mleko zagotowane z połową cukru i wanilią odstaw do przestudzenia. Obrane jabłka zetrzyj na tarce, skrop sokiem z cytryny i wymieszaj z cukrem, cynamonem, goździkami, rodzynkami oraz orzechami. Plastry bułki zanurz w mleku.

 

Półmisek wysmaruj grubo masłem i poukładaj na nim warstwami: namoczone bułki, plasterki masła, tarte jabłka. Na wierzchu powinna zostaw buł. Zalej wszystko pozostałym mlekiem, wstaw do nagrzanego piekarnika (180°C) i piecz przez 50-60 minut, po czym ciepłe podaj na stół.

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin