Piekarska bieda
Zapiekanka z jabłek
Składniki na 6 porcji:
czerstwa bułka (bagietka)
1 kg winnych jabłek
łyżka soku z cytryny
30 dag cukru
2 szklanki mleka
10 dag masła
jajo
5 dag posiekanych orzechów włoskich
5 dag rodzynek
1,5 łyżeczki mielonego cynamonu
mielone goździki
pół laski wanilii
Mleko zagotowane z połową cukru i wanilią odstaw do przestudzenia. Obrane jabłka zetrzyj na tarce, skrop sokiem z cytryny i wymieszaj z cukrem, cynamonem, goździkami, rodzynkami oraz orzechami. Plastry bułki zanurz w mleku.
Półmisek wysmaruj grubo masłem i poukładaj na nim warstwami: namoczone bułki, plasterki masła, tarte jabłka. Na wierzchu powinna zostaw bułkę. Zalej wszystko pozostałym mlekiem, wstaw do nagrzanego piekarnika (180°C) i piecz przez 50-60 minut, po czym ciepłe podaj na stół.
Belfegor594