Zapiekanka włoska.doc

(23 KB) Pobierz

Zapiekanka włoska

 

 

20 dag makaronu (rurki, muszelki, krajanka), 20 dag pieczarek, 20 dag szynki wędzonej,

2 puszki przecieru pomidorowego, 4 dag startego parmezanu, 2 cebule, 3 łyżki masła, 2 ząbki czosnku, 1/2 łyżeczki oregano, 1 łyżka natki pietruszki, sól, pieprz.

 

Makaron ugotować w osolonej wodzie na półmiękko, zalać zimną wodą i odcedzić.

Naczynie żaroodporne wysmarować 1 łyżką masła i włożyć do niego makaron. Cebulę i czosnek obrać, posiekać, zrumienić na 1 łyżce masła i dodać do klusek. Pieczarki oczyścić, opłukać, pokroić w plasterki i usmażyć na reszcie masła. Gdy woda z pieczarek odparuje, dodać pokrojoną szynkę i smażyć jeszcze chwilę. Następnie zawartość patelni wyłożyć na kluski i wymieszać. Przecier pomidorowy rozcieńczyć 1szklanką wody, dodać sól, pieprz, oregano, 2/3 parmezanu i wymieszać. Kluski zalać sosem, oprószyć resztą parmezanu i zapiekać ok. 20-25 min w piekarniku, w temp. 180st. C. Przed podaniem zapiekankę posypać natką pietruszki.

Zgłoś jeśli naruszono regulamin