CIASTA-I-CIASTECZKA-600-przepisow-kuchnia.pdf

(4950 KB) Pobierz
Microsoft Word - KUCHNIA TV-CIASTAnew2.doc
CIASTA
I CIASTECZKA
600 przepis–w
KUCHNIA TV
Zebrał - Mefrit
1
4 jajka
10 dag cukru
1 cukier waniliowy
8 dag maki pszennej
2 dag kakao
2 dag maki ziemniaczanej
2 þyŇeczki proszku do pieczenia
ss
2 Ļmietan fixy
1 kg twarogu z wiaderka
10 dag cukru
1 cukier waniliowy
1 þyŇeczka cukru pudru do Ļmietany
otarta sk–rka z cytryny i sok z 1 cytryny
500 ml Ļmietany krem–wki
owoce (bor–wki maliny brzoskwinie...)
Biaþka ubię na sztywna pianħ z 10 dag cukru i 1 waniliowym. Kolejno dodawaę Җþtka. MĢkħ pszennĢ,
ziemniaczanĢ i proszek wymieszaę , wsypaę do jajek i dokþadnie wymieszaę. Ciasto wylaę na pergamin i wþoŇyę
do nagrzanego piekarnika na 15 min 175 stopni - termoobieg. Upieczone ciasto ostudzię. Masa serowa: Twar–g
wymieszaę z pozostaþym cukrem, sokiem i otartĢ sk–rkĢ. Dodaę ubita Ļmietanħ , posypaę 2 Ļmietan fixami i
delikatnie wymieszaę. CaþoĻę rozsmarowaę na biszkopcie kakaowym i udekorowaę owocami. Wstawię do lod–wki
na ok. 8 godzin. BezpoĻrednio przed podaniem polaę kawaþek gotowĢ polewĢ z tuby .
1 þyŇka oleju roĻlinnego
1 cebula, posiekana
2 szklanki mleka
2 szklanki bulionu z kurczaka
1 szklanka grubej mĢki kukurydzianej
1 szklanka mroŇonej kukurydzy
ď szklanki startego parmezanu, s–l i pieprz
Rozgrzej piekarnik do 180 C. Postaw na Ļrednim ogniu duŇy garnek i rozgrzej w nim olej.
Dodaj cebulħ i podsmaŇ jĢ, stale mieszajĢc, aŇ zacznie nabieraę koloru, czyli jakieĻ 5 minut.
Dodaj mleko i bulion i doprowadŅ do wrzenia. Powoli wsyp mĢkħ kukurydzianĢ, caþy czas
mieszajĢc trzepaczkĢ, Ňeby nie zrobiþy siħ grudki. Kiedy juŇ wsypiesz caþĢ zamieı trzepaczkħ
na drewnianĢ þyŇkħ, bo juŇ niedþugo masa bħdzie zbyt għsta, Ňeby jĢ m–c uŇywaę trzepaczki.
Zmniejsz ogieı i gotuj, caþy czas mieszajĢc, przez jakieĻ 10 minut, aŇ masa bardzo
zgħstnieje. Dodaj kukurydzħ, ser, s–l i pieprz. Zamieszaj i przelej do keks–wki.
Wstaw do piekarnika i piecz przez 15 minut. Nastħpnie wyjmij i odstaw przed podaniem na 5 minut. MoŇesz teŇ
ostudzię polentħ i trzymaę jĢ w lod–wce. ņeby podaę, utnij plasterki i usmaŇ na grillu, lub patelni grillowej.
MoŇesz teŇ obtoczyę je w mĢce kukurydzianej i usmaŇyę na patelni.
s
porcja mroŇonego ciasta filo
s
4 jabþka
dowolna mieszanka bakalii
1 þyŇeczka przyprawy do piernika albo mielony cynamon
5 þyŇeczek cukru waniliowego
kostka masþa
s
sok wyciĻniħty z jabþek
6 þyŇek cukru
sok z jednej pomaraıczy lody lub serek homogenizowany
Jabþka obraę i zetrzeę na tarce, wyrzucajĢc ogryzki. Jabþka wrzucię na sito i wycisnĢę sok, Ňeby byþy bardziej
suche. Dorzucię dowolnĢ mieszankħ bakalii, þyŇeczkħ przyprawy do piernika albo mielony cynamon. Dosypaę 5
þyŇeczek cukru waniliowego dla aromatu i wymieszaę. Jeszcze raz odcisnĢę sok.
2
ZwilŇyę pþ–ciennĢ Ļciereczkħ, dobrze wyŇĢę i przykryę niĢ caþĢ porcjħ ciasta, Ňeby nie stwardniaþo. Roztopię
kostkħ masþa. Na desce poþoŇyę jeden placek ciasta i pħdzelkiem pokryę starannie masþem, Ňeby byþ dobrze
zwilŇony. NaþoŇyę na Ļrodek ciasta þyŇkħ farszu jabþkowego. ZþoŇyę placek na p–þ i pħdzelkiem posmarowaę
masþem. Powtarzaę te czynnoĻci z kolejnymi pþatami ciasta i farszem, za kaŇdym razem
smarujĢc je masþem. NaþoŇyę kilka warstw jednego i drugiego. Zebraę wszystkie rogi placka
razem i skrħcię, aby powstaþ kwiatek. DoĻę mocno zacisnĢę, Ňeby siħ nie rozleciaþo. Ustawię na
blasze posmarowanej masþem. W ten spos–b zrobię trzy kolejne porcje. Wstawię na 20 minut do
piekarnika rozgrzanego do 190 C, aŇ ciasto bħdzie zþociste i chrupkie. Do soku odciĻniħtego z
jabþek dosypaę 6 þyŇek cukru i ugotowaę syrop. Dolaę sok z jednej pomaraıczy, wymieszaę. Na
talerzyku poþoŇyę porcjħ upieczonego ciasta i polaę sosem. Podawaę z lodami albo serkiem homogenizowanym.
120 g pasty migdaþowej (Ҝ szklanki ubitej pasty)
đ szklanki cukru
8 þyŇek masþa, ď þyŇeczki odþoŇone do smarowania tortownicy
1 þyŇeczka ekstraktu waniliowego
3 duŇe jajka
Đ szklanki mleka
szczypta soli
1 szklanki mĢki tortowej (150-180 g)
ď þyŇeczki proszku do pieczenia
3 þyŇki wody
3 þyŇki whisky, rumu lub koniaku
Đ szklanki cukru
675 g owoc–w jagodowych (malin, jag–d czarnych, bor–wek amerykaıskich, truskawek, jeŇyn) lub innych
owoc–w sezonowych (porzeczek, pokrojonych suszonych brzoskwiı lub moreli)
ď szklanki dŇemu morelowego wysokiej jakoĻci rozcieıczonego ҝ szklanki wody
8-10 liĻci ĻwieŇej miħty
1 szklanka kwaĻnej lub bitej Ļmietany, do podania
Piekarnik rozgrzaę do 180 stopni C. Pastħ migdaþowĢ, cukier, masþo i waniliħ ucieraę w malakserze przez okoþo
10 sekund. Dodaę jajka, mleko i s–l. Ucieraę jeszcze przez 5 sekund. Dosypaę mĢkħ i proszek do pieczenia.
Utrzeę na gþadkĢ masħ przez 5 do 10 sekund. OdþoŇonĢ ď þyŇeczkĢ masþa posmarowaę tortownicħ o Ļrednicy 20
cm i gþħbokoĻci 5 cm. Przelaę ciasto do tortownicy i piec przez 45 minut. WyþoŇyę na kratkħ do ostygniħcia.
Przed podaniem przeþoŇyę ciasto na paterħ.
s
Skþadniki poþĢczyę w maþej miseczce. ýyŇkĢ lub pħdzlem do ciasta nasĢczyę ciasto syropem. Owoce rozþoŇyę na
wierzchu i po bokach placka. Polaę rozcieıczonym dŇemem i przybraę listkami miħty. Podawaę z kwaĻnĢ lub bitĢ
ĻmietanĢ.
12 porcji
100g masþa
250g pokruszonych herbatnik–w digestive
600g mielonego, biaþego sera
mini buteleczka likieru BaileyÓs
100g cukru pudru
300 ml bitej Ļmietany
200 ml bitej Ļmietany,kakao do posypania
Roztopię masþo w rondelku, wrzucię pokruszone herbatniki. Dokþadnie wymieszaę, Ňeby herbatniki wchþonħþy
masþo. ZdjĢę z ognia, wsypaę do tortownicy o Ļrednicy 18 cm wyþoŇonej foliĢ spoŇywczĢ. Mocno docisnĢę do
dna. Wstawię do lod–wki na co najmniej godzinħ. W tym czasie przygotowaę masħ. Utrzeę biaþy ser, dolaę likier,
wsypaę cukier puder i ubię. Dodaę bitĢ Ļmietanħ. Gdy masa bħdzie gþadka, przeþoŇyę na sp–d. Wyr–wnaę
wierzch. Schþadzaę przez co najmniej 2 godziny. Gdy sernik siħ zetnie, wyjĢę z tortownicy, przybraę bitĢ
ĻmietanĢ, posypaę kakao. Podawaę.
s
225 g miħkkiego masþa, plus na wysmarowanie formy
ok. 2,5 szklanki mĢki
3-4 jajka
2 Ļrednie jabþka (ok. 225 g), obranych, bez gniazd nasiennych, pokrojonych na ęwiartki
560 g cukru
3
2 þyŇeczki proszku do pieczenia
ď þyŇeczki soli
125 ml mleka
250 ml Burbona, Calvadosu, koniaku lub brandy
Rozgrzaę piekarnik do 180 C. Wysmarowaę masþem i wysypaę mĢkĢ foremkħ 23 x 28 cm . W blenderze lub
robocie kuchennym zmiksowaę jabþka na puree, wyjĢę i odþoŇyę. W robocie zmiksowaę 12 þyŇek masþa (170 g) z
1 i ď szklanki cukru. CiĢgle miksujĢc dodawaę po jednym jajku. Dodaę puree z jabþek i dalej miksowaę, aŇ
skþadniki siħ poþĢczĢ. W duŇej misce wymieszaę mĢkħ, proszek do pieczenia i s–l. Dodaę 1/3 suchych skþadnik–w
do masy w robocie kuchennym. CiĢgle miksujĢc dodaę poþowħ mleka, nastħpnie znowu 1/3 mĢki, resztħ mleka i
w koıcu resztħ mĢki. Przestaę miksowaę, jak tylko skþadniki siħ poþĢczĢ. PrzeþoŇyę masħ do przygotowanej
foremki i piec, aŇ Ļrodek siħ upiecze czyli kiedy lekko naciĻniemy ciasto, powstanie tylko maþe wgþħbienie, ok.
45 Î 50 minut. Ostudzię przez ok. 10 minut. W tym czasie w rondelku wymieszaę 1 filiŇankħ alkoholu z
pozostaþym masþem i cukrem. Gotowaę, od czasu do czasu mieszajĢc, aŇ cukier siħ rozpuĻci i pþyn lekko
zgħstnieje ok. 10 minut. Ostudzię do temperatury pokojowej, polaę pþynem ciasto, odstawię na co najmniej
godzinħ, Ňeby dokþadnie nasiĢkþo. Przechowywaę w temperaturze pokojowej, przykryte pergaminem do dw–ch
dni.
đ szklanki upraŇonych i posiekanych orzech–w pekan
3 szklanki mĢki uniwersalnej
Đ szklanki cukru
1 þyŇka stoþowa proszku do pieczenia
ď þyŇeczki soli
đ kostki schþodzonego twardego masþa
đ szklanki + 1 þyŇka mleka
Đ szklanki pþynnego miodu wielokwiatowego
2 þyŇeczki ekstraktu waniliowego
Rozgrzaę piekarnik do temp. 190 stopni Celsjusza. Orzechy upraŇyę przez 10-12 minut, ostudzię i posiekaę.
Wsypaę do miski mĢkħ, cukier, proszek do pieczenia i s–l. Dodaę masþo i rħcznie wyrobię ciasto, aŇ masþo
poþĢczy siħ z suchymi skþadnikami. Zmieszaę w naczyniu mi–d, mleko i ekstrakt waniliowy . Dodaę do
zagniecionego ciasta. Mieszaę, aŇ skþadniki siħ poþĢczĢ i dodaę orzechy. Opr–szyę stolnicħ mĢkĢ i rozwaþkowaę
ciasto dwukrotnie na gruboĻę p–þtora centymetra, za kaŇdym razem skþadajĢc je na p–þ. Na koniec rozwaþkowaę
ciasto do dwucentymetrowej gruboĻci i wyciĢę babeczki o dowolnym ksztaþcie. Ukþadaę na lekko natþuszczonej
lub wyþoŇonej papierem do pieczenia blasze, posmarowaę pozostaþym mlekiem i piec okoþo 15 minut, aŇ
babeczki lekko zbrĢzowiejĢ.
ď szklanki Ļmietany krem–wki
2 þyŇki kwaĻnej Ļmietany
2 þyŇki cukru
ď þyŇeczki cynamonu
Ubię Ļmietanħ krem–wkħ i zmieszaę z pozostaþymi skþadnikami. Podawaę babeczki na ciepþo lub w temperaturze
pokojowej z kremem cynamonowym.
sMoŇna takŇe podaę eleganckie babeczki glazurowane z għstym kompotem owocowym.
1 þyŇka mleka
1 þyŇka syropu klonowego
4 þyŇki cukru-pudru
Zmieszaę skþadniki i posmarowaę babeczki za pomocĢ pħdzla.
ss
1 soczyste, twarde jabþko, obrane i pokrojone w kostkħ
1 gruszka, obrana i pokrojona w kostkħ
1 Ļliwka bez pestki, pokrojona
Đ szklanki suszonych wiĻni
Đ szklanki rodzynek
sk–rka i sok z 1 cytryny
đ szklanki cukru
1 kawaþek kory cynamonowej lub 1 þyŇeczka cynamonu
ď þyŇeczki gaþki muszkatoþowej
ewentualnie 2 þyŇki brandy
WþoŇyę wszystkie skþadniki do Ļredniego rondla i gotowaę na Ļrednim ogniu przez 10-15 minut, aŇ owoce
zmiħknĢ. Podawaę syrop w filiŇankach na ciepþo lub w temperaturze pokojowej z glazurowanymi babeczkami
nadziewanymi kremem cynamonowym. Syrop przechowywany w lod–wce, zachowuje ĻwieŇoĻę przez ok.
tygodnia. MoŇna go takŇe podawaę z naleĻnikami.
4
porcja kruchego ciasta
350g cukru
8 duŇych wiejskich jaj
350ml Ļmietany
200ml soku z limonki
100ml soku z cytryny
Rozwaþkuj ciasto, uþ–Ň w formie wysmarowanej masþem, ponakþuwaj w kilku miejscach. Wstaw
do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na 15-20 minut. W tym czasie przygotuj krem
cytrynowo-limonkowy. W misce wymieszaj cukier i jajka, nastħpnie dodaj Ļmietanħ, sok z
limonki i z cytryny, oraz trochħ otartej sk–rki z limonki. Napeþnij kremem upieczony sp–d i
wstaw do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika na 45 minut, aŇ masa siħ zetnie, ale w Ļrodku
pozostanie p–þpþynna. Gotowe ciasto wyjmij z piekarnika i odstaw na godzinħ. W tym czasie
masa stħŇeje caþkowicie. Kr–j dopiero po schþodzeniu.
s
1 kopiasta szklanka mĢki
1/2 þyŇeczki soli
1 þyŇeczka proszku do pieczenia
1/2 kostki zimnego masþa
1/3 szklanki brĢzowego cukru
1/3 szklanki cukru
1 þyŇka syropu kukurydzianego
1 jajko
1 þyŇeczka ekstraktu waniliowego
1 szklanka wi–rk–w czekolady
masþo lub olej do nasmarowania pergaminu
Rozgrzej piekarnik do 190 C. Wymieszaj mĢkħ, s–l i proszek do pieczenia. Odstaw na bok. Rozetrzyj w mikserze
stacjonarnym lub robotem kuchennym zimne masþo i oba rodzaje cukru. MoŇesz to teŇ zrobię rħcznie, ale
wymaga to sporo roboty. Dodaj syrop kukurydziany, jajko, oraz ekstrakt waniliowy i rozcieraj dalej, aŇ siħ
dobrze wymieszajĢ. Zbierz masħ z bok–w miski i stopniowo, caþy czas mieszajĢc, dodawaj mĢkħ z dodatkami.
Kiedy siħ dokþadnie poþĢczĢ wyþĢcz mikser. Dodaj wi–rki czekoladowe i wymieszaj þyŇkĢ. Naþ–Ň þyŇkĢ porcje
masy na wysmarowany tþuszczem pergamin do pieczenia. Lekko rozpþaszcz. Pozostaw miħdzy porcjami sporo
miejsca. Piecz przez 10-12 minut. Wyjmij z piekarnika i odstaw na 2 minuty, Ňeby trochħ ostygþy, a nastħpnie
zdejmij z blachy i ostudŅ jeszcze bardziej.
s
300 g czekolady deserowej
1 kostka masþa
ď szklanki mĢki
szczypta soli
1 þyŇeczka proszku do pieczenia
4 jajka
1 szklanka cukru
1 þyŇka ekstraktu waniliowego
1 szklanka posiekanych orzech–w wþoskich
olej lub masþo, do nasmarowania formy
Rozgrzej piekarnik do 180 C. Wrzuę do miski czekoladħ i masþo, roztop je w kĢpieli wodnej, czyli postaw tħ
miskħ na garnku, w kt–rym gotuje siħ woda. Dziħki temu czekolada siħ nie przypali. Kiedy zacznĢ siħ roztapiaę,
wymieszaj, aŇ zrobi siħ gþadka masa. Zdejmij miskħ z garnka. W duŇej misce wymieszaj mĢkħ, s–l i proszek do
pieczenia. W innej misce wymieszaj jajka, cukier i ekstrakt waniliowy. Dodaj do tej miski roztopionĢ czekoladħ i
wymieszaj. Dodaj mĢkħ z dodatkami, oraz orzechy wþoskie i dokþadnie wymieszaj. Nasmaruj olejem lub masþem
formħ do ciasta 20cm na 30cm. Opr–sz jĢ mĢkĢ, poruszaj niĢ, aŇ dno i boki bħdĢ r–wnomiernie pokryte mĢkĢ,
odsyp nadmiar mĢki. Przelej masħ do formy wstaw do piekarnika i piecz przez jakieĻ 40 minut. Wyjmij i ostudŅ
przez kilka minut, a nastħpnie wyjmij z formy i ostudŅ na kratce. Pokr–j na 12 czħĻci i zjadaj ze smakiem.
Niestety ciastka niknĢ bþyskawicznie.
s
12 ciastek
2 biaþka
1 þyŇeczka ekstraktu waniliowego
ď szklanki brĢzowego cukru
5
Zgłoś jeśli naruszono regulamin