Adwokatus z czekoladą
Składniki
2 op. okrągłych biszkopcików25 - 30 dag serka homogenizowanego - waniliowego5 jaj1 szkl. kremówkicukier waniliowy6 - 7 łyżeczek żelatyny200 ml ajerkoniaku2 łyżki kakao instant7 łyżek cukru (może być mniej lub więcej - kwestia gustu)20 dag czekolady gorzkiej lub mlecznej4 - 5 łyżek mleka2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
Kawę zalać 1 szkl gorącej wody. Ostudzić.Żelatyną na moczyć w 1/3 lub 1/4 szkl gorącej wody. Ostudzić.Biszkopty namoczyć w kawie i wyłożyć dno tortownicy.Kremówkę ubić z cukrem waniliowym. Białka ubić na sztywną pianę. Żółtka rozetrzeć z serkiem, dodać ubitą śmietanę, pianę z białek, żelatyną i cienkim strumieniem wlać ajerkoniak. Wymieszać.Połowę masy wylać na biszkopty. Na masę ułożyć drugą warstwę ciastek namoczonych w kawie. Przykryć drugą połową masy. Jeśli zostanie trochę biszkoptów, można je również ułożyć na cieście.Czekoladę połamać i wrzucić do garnka. Dodać mleko. Roztopić na parze. Jeśli konsystencja czekolady będzie zbyt gęsta, można dodać mleka.Roztopioną czekoladę rozsmarować na cieście. Posypać kakao.Odstawić do lodówki na kilka godzin.Przepis na blaszkę o średnicy 28 cm.
renialen