Wątróbka z warzywami
Składniki:
50 dag wątróbki cielęcej
2 łyżki masła
2 pory
pół średniego selera korzeniowego
łodyga selera naciowego
mała puszka koncentratu pomidorowego
łyżka mąki
2 ząbki czosnku
sól, pieprz
Wątróbkę opłucz i pokrój w długie, cienkie paski. Następnie posyp ją pieprzem i rozgniecionym czosnkiem, i oprósz mąką. Zrumień na maśle w płaskim garnku o grubym dnie. Do tego dodaj umyte i pokrojone w plasterki pory, i obrany, pokrojony w drobną kostkę seler korzeniowy. Wszystko razem wymieszaj z koncentratem pomidorowym i dopraw do smaku solą.
Całość duś pod przykryciem na małym ogniu, podlewając ewentualnie wodą. Gotową już potrawę posyp posiekanym selerem naciowym i podawaj z ryżem lub pieczywem.
myszka949