GRILLOWANE UDKA Z KURCZAKA.rtf

(1 KB) Pobierz

Grillowane udka z kurczaka

Składniki: 4 udka z kurczaka (całe nogi), 100 ml oleju, 100 ml sosu sojowego, 2 łyżki musztardy, 1 łyżka miodu, 4 ząbki czosnku, ostra papryka lub chili, majeranek, oregano, sól.

Przygotowanie: Z oleju, sosu sojowego, musztardy, miodu, posiekanego czosnku i przypraw przygotuj bejcę i posmaruj nią udka z wszystkich stron. Odstaw w naczyniu z bejcą na 1-2 godziny, co jakiś czas przewracając na drugą stronę. Udka mogą w takiej bejcy leżeć nawet 48 godzin. Udka połóż na dobrze rozgrzanym grillu i piecz z obu stron około 5 minut. Gdy udka się zrumienią, możesz zawinąć je w folię aluminiową i zostawić z boku grilla na 10 minut, żeby doszły. W tak przygotowanej bejcy można oczywiście przyrządzić inne kawałki mięsa: skrzydełka z kurczaka lub indyka, piersi, szaszłyki.

Zgłoś jeśli naruszono regulamin