Zupa z bażanta po poznańsku.doc

(1 KB) Pobierz

SKŁADNIKI: * 1,5 l wody, * bażant, * 25 dkg kapusty czerwonej, * 8 dkg cebuli, * 4 dkg tłuszczu, * 1/2 szkl. śmietany, * 2 dkg mąki, * 2 białka, * 4 dkg wiórków kokosowych, * sól, * pieprz, * imbir, * przyprawa do zup i sok z cytryny do smaku. WYKONANIE: 1. Sprawionego bażanta umyć, przekrajać na 4 części, zalać wrzącą osoloną wodą i ugotować na małym ogniu. 2. Kapustę i cebulę oczyścić, opłukać, pokrajać w kostkę, usuwając grube nerwy kapusty, podsmażyć na tłuszczu i dodać do mięsa pod koniec gotowania. 3. Miękkie mięso wyjąć z naczynia, usunąć kości, pokrajać w kostkę, włożyć do zupy razem ze śmietaną wymieszaną z mąką, chwilę pogotować i doprawić. 4. Białka ubić na ztywną pianę, połączyć z wiórkami kokosowymi, kłaść kluseczki na zupę, zagotować i zaraz podawać.

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin