· Biszkopt:
· 6jaj
· 3/4 szkl. mąki pszennej
· 2 łyżki mąki ziemniaczanej
· 3 łyżki kakao
· 1 łyżeczka proszku do pieczenia
· Masa:
· 1/2 l mleka
· 4 łyżki mąki pszennej
· 3/4 szkl cukru
· 1 cukier waniliowy
· 1 margaryna Kasia
· 1 masa krówkowa w puszce
Biszkopt: białka oddzielić od żółtek, ubić je na sztywno. Cały czas miksując dodać żółtka,cukier,mąki,proszek do pieczenia i kakao. Wylać na wysmarowaną tłuszczem blaszkę. Piec ok 30 minut. Masa: 1 szkl mleka zagotować z cukrem i cukrem waniliowym. W pozostałym mleku rozpuścić 2 rodzaje mąki,następnie ugotować to jak budyń. Przestudzić.Miękką margarynę rozmiksować dodając po łyżce masy budyniowej.Wymieszać dobrze na gładką masę. Zimny biszkopt przeciąć na pół, masę wyłożyć na dolną część ciasta i przykryć wierzchem. Całość posmarować masą krówkową. Wcześniej masę włożyć na 20 minut do ciepłej wody aby lepiej się smarowała, zamiast masy krówkowej można kupić mleko zagęszczone słodzone w puszce i gotować ją (zamkniętą) 2 godziny w wodzie.
julita884