Krówka.doc

(23 KB) Pobierz
Składniki

Składniki

·         Biszkopt:

·         6jaj

·         3/4 szkl. mąki pszennej

·         2 łyżki mąki ziemniaczanej

·         3 łyżki kakao

·         1 łyżeczka proszku do pieczenia

·         Masa:

·         1/2 l mleka

·         4 łyżki mąki pszennej

·         2 łyżki mąki ziemniaczanej

·         3/4 szkl cukru

·         1 cukier waniliowy

·         1 margaryna Kasia

·         1 masa krówkowa w puszce

 

Opis przygotowania

Biszkopt: białka oddzielić od żółtek, ubić je na sztywno. Cały czas miksując dodać żółtka,cukier,mąki,proszek do pieczenia i kakao. Wylać na wysmarowaną tłuszczem blaszkę. Piec ok 30 minut. Masa: 1 szkl mleka zagotować z cukrem i cukrem waniliowym. W pozostałym mleku rozpuścić 2 rodzaje mąki,następnie ugotować to jak budyń. Przestudzić.Miękką margarynę rozmiksować dodając po łyżce masy budyniowej.Wymieszać dobrze na gładką masę. Zimny biszkopt przeciąć na pół, masę wyłożyć na dolną część ciasta i przykryć wierzchem. Całość posmarować masą krówkową. Wcześniej masę włożyć na 20 minut do ciepłej wody aby lepiej się smarowała, zamiast masy krówkowej można kupić mleko zagęszczone słodzone w puszce i gotować ją (zamkniętą) 2 godziny w wodzie.

 

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin