Sernik dwukolorowy
Ciasto: 3 szklanki mąki 1 jajko kostka margaryny ¾ szklanki cukru pudru 2 łyżki kakao cukier waniliowy 1 łyżeczka proszku do pieczenia Masa serowa: 1 kg sera pół kostki masła 1 szklanka cukru 5 jajek bakalie olejek arakowy
Sposób wykonania:
Wszystkie składniki przeznaczone na ciasto wyrobić. Schłodzić.
Ser zemleć. Masło utrzeć z cukrem, dodać żółtka i ser. Ubić białka i dodać do masy serowej. Na końcu dodać olejek i bakalie, wymieszać.
Połowę ciasta zetrzeć na tarce o dużych oczkach na natłuszczoną blachę o wymiarach 25 na 36 cm, położyć masę serową i zetrzeć resztę ciasta. Piec około 45 minut w temperaturze 160-170 °C. Ostudzone ciasto posypać cukrem pudrem.
valanga1988