Składniki
• 15 dkg pieczarek • 35 dkg kaszy gryczanej • 7 dkg tłuszczu • 2 dkg cebuli • 1 jajo • sól, pieprz • panierka: • 1,5 jaja • 4 dkg tartej bułki • 7 dkg tłuszczu do smażenia
Etapy przygotowania
1. Oczyszczone i umyte pieczarki pokroić w plastry i usmażyć na maśle razem z cebulą.
2. Kaszę ugotować, wymieszać z pieczarkami i cebulą, ostudzić.
3. Dodać sól, pieprz oraz surowe jajko dla związania masy.
4. Stolnicę wysypać mąką i na nią wyłożyć masę. Z masy ukształtować małe kotlety.
5. Kotlety te obtoczyć w rozbitym jajku i tartej bułce i smażyć na silnym ogniu.
6. Podawać z sosem śmietankowym lub koperkowym.
krystynka161