Zapiekanka �niadaniowa 40 dag ziemniak�w, 1 czerwona papryka, 2 cebule, 10 dag boczku w�dzonego, 10 dag sera gouda, 4 jajka, 1/2 szklanki �mietany, 1 �y�ka natki pietruszki, ga�ka muszkato�owa, pieprz, s�l. Ziemniaki wyszorowa� pod bie��c� wod� i ugotowa� w �upinach. Ostudzi�, obra� i pokroi� w kostk�. Papryk� umy�, oczy�ci� z nasion i pokroi� w kr��ki. Cebul� obra�, op�uka� i pokroi� w kostk�, boczek pokroi� w paseczki. Ser zetrze� na tarce o drobnych otworach. Na patelni podsma�y� boczek, doda� cebul�, lekko podsma�y� na z�oty kolor. W�o�y� papryk� i wszystko sma�y� 5 min. Doda� ziemniaki, wymiesza� i sma�y� dalej, a� sp�d b�dzie mia� z�otobr�zowy kolor. Jajka wymiesza� ze �mietan�, serem, szczypt� startej ga�ki muszkato�owej, pieprzu, soli i ewentualnie pieprzu cayenne, wyla� na ziemniaki i dalej trzyma� na wolnym ogniu pod przykryciem, a� jajka si� zetn�, a ser roztopi. Podawa� na ogrzanym talerzu posypane natk� pietruszki.
Karo1504