•30 dag spaghetti
•łyżka mąki
•sól
•łyżka masła
•szklanka mleka
•gałka muszkatołowa
•mały koncentrat pomidorowy
•4 łyżki oleju
•oregano
•25 dag kiełbasy szynkowej
•15 dag startego żółtego, ostrego sera
Spaghetti ugotuj al dente w osolonej wodzie, odcedź. Z mąki i masła zrób zasmażkę. Powoli wlewaj letnie mleko, stale mieszając. Kiedy zgęstnieje, pogotuj jeszcze minutę, ciągle mieszając, przypraw do smaku solą i gałką, wymieszaj z makaronem. Wyłóż do natłuszczonej tortownicy, wygładź wierzch. Posmaruj koncentratem pomidorowym, skrop połową oleju, oprósz oregano. Ułóż pokrojoną i podsmażoną kiełbasę szynkową, posyp startym serem, skrop resztą oleju. Zapiekaj 20 min w temp. 200°C.
Mannitu