Wolowina z owocamiPorcja dla 4-6 osob. Czas przygotow. 3 godz. 30 min.1 kg poledwicy wolowej lub rostbefu,1 lyzka oleju do smazenia,1 marchew pokrojona w "kwiatuszki" do przybrania.Marynata:4 cebulki dymki,3 zabki czosnku,1 duze jablko,1 duza gruszka,2 lyzki cukru pudru,3 lyzki ziarna sezamowego,4 lyzki sosu sojowego,2 lyzki sherry,2 lyzki oleju sezamowego,sol, pieprz.1. Mieso pokroic w plastry o grubosci 1cm., a nastepnie w kwadraty o boku 3 cm.2. Jablko i gruszke obrac i utrzec na tarce. Cebulki i czosnek obrac i bardzodrobno posiekac.3. Dodac pozostale skladniki marynaty i starannie wymieszac.4. Mieso wymieszac z marynata. Marynowac w temperaturze pokojowej przez 3 godz.5. Mieso wraz z marynata zasmazyc, ciagle mieszajac, na 1 lyzce silnie rozgrzanego oleju, przez 5 min.6. Wylozyc na gleboki polmisek, przybrac "kwiatuszkami" marchwi i listkami zielonej pietruszki. Potrawa powinna byc bardzo goraca.Źródło: Encyklopedia sztuki kulinarnej, tom 1 "Kuchnia chińska", strona 58.
tatanka.com