Gofry tradycyjne.pdf

(59 KB) Pobierz
Gofry tradycyjne
Gofry tradycyjne
SKŁADNIKI:
20 dag mąki (około 1 szklanka)
2 lub 3 jaja
1 łyżka stopionego masła
cukier wanilinowy oraz szczypta soli
SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:
Wszystkie składniki bardzo dokładnie mieszamy, stopniowo dolewając mleko - taką ilość, aby
powstało ciasto nieco gęstsze niż na naleśniki, następnie odstawiamy je na 30 - 40 minut. Gofrownicę
rozgrzewamy, wnętrze smarujemy olejem, nalewamy ciasto (około 3 łyżki), zamykamy pokrywę i
pieczemy około 3-5 minut. Jeżeli chcemy, by gofry byty bardziej kruche, dodajmy do ciasta łyżkę
spirytusu. Ciepłych gofrów nie powinniśmy układać jeden na drugim, bo szybko zwilgotnieją,
poczekajmy, aż przestygną.
Dodatkowe informacje:
Do gofrów pasuje bita śmietana i konfitura, można je też oprószyć cukrem pudrem.
Można je też polać sosem.
Sos:
2 żółtka ucieramy z 3 łyżkami cukru, kiedy powstanie gęsty krem, dodajemy, już po przestudzeniu, 1/2
tabliczki czekolady rozpuszczonej w 1 szklance gorącego mleka, z 1 łyżką masła i 2 żółtkami. Po
wymieszaniu studzimy stopniowo, żeby na jej wierzchu nie powstała nieapetyczna skorupa.
Zgłoś jeśli naruszono regulamin