obejrzyj film
Ta sałatka jest świetnym pretekstem do wybrania się na zakupy do sklepu z orientalnymi składnikami po wasabi, ocet ryżowy i olej sezamowy. W większych supermarketach też powinniście te składniki znaleźć. Korzeń wasabi smakuje bardzo podobnie do chrzanu. Kupuje się go jako zielonkawą pastę lub zasuszony białawy proszek. Japończycy uwielbiają wasabi za świeży, piekący smak i często stosują do różnych rodzajów surowych ryb. W tej sałatce wasabi towarzyszy krwistym, cieniutkim kawałkom zgrilowanej wołowiny.Dla 2 osóbCzas przygotowania: 25 min.
Jak to zrobić:1. Zacznij od sosu. Rozmieszaj proszek wasabi z trzema łyżkami wody, tak żeby powstała jednolita masa.2. Wymieszaj 3 łyżeczki wasabi z musztardą.3. Oskrob imbir ze skórki za pomocą łyżki i zetrzyj na tarce do miski z resztą składników. (Powinieneś uzyskać jedną łyżeczkę imbiru).4. Dodaj ocet ryżowy, ocet winny, olej sezamowy i słonecznikowy. Wymieszaj całość.5. Ogórka umyj i za pomocą obieraczki do warzyw skrój go na cienke plastry wraz ze skórką.6. Umyj rzodkiewkę i pokrój w talarki.7. Wrzuć warzywa do sosu. Dodaj sól, pieprz i zamieszaj.8. Posól i posyp mięso z obu stron świeżo zmielonym pieprzem.9. Włóż je na kratce, do piekarnika pod grill. Piecz ok. 3 min. z każdej strony.10. Na rozgrzanej patelni podsmaż sezam, aż będzie miał złoty kolor.11. Dodaj kiełki i roszponkę do sosu i wymieszaj.12. Rozłóż sałatkę na talerzu.13. Wyjmij mięso z piekarnika (najlepsze jest krwiste), pokrój na cieniutkie, ukośne plasterki i rozłóż je na sałatce.14. Posyp całość sezamem i podawaj.Bon appetit!
drukować
· Sałatka japońska z wołowiną:
· 300 g rumsztyku wołowego
· 1 i 1/2 łyżeczki wasabi w proszku
· 1 łyżeczka musztardy
· mały kawałek korzenia imbiru
· 1 łyżka octu winnego
· 1/3 szklanki oleju sezamowego
· 50 g roszponki
· 20 g białego sezamu
· 1 łyżka octu ryżowego
· 2 łyżki oleju słonecznikowego
· 4 rzodkiewki
· 50 g mieszanki kiełków
· 1 ładny ogórek
· sól i pieprz do smaku
tatanka.com