Biszkopcik cynamonowy.doc

(460 KB) Pobierz
Biszkopcik cynamonowy

Biszkopcik cynamonowy

składniki

·         2 szkl + 2 płaskie łyżki mąki przennej

·         3/4 szkl. cukru pudru

·         2 jaja

·         1 szkl. mleka

·         3/4 kostki (18 dag) masła (margaryny)

·         2 płaskie łyżeczki mielonego cynamonu

·         3 kopiaste łyżeczki kakao

·         2 płaskie łyżeczki sody oczyszczonej

·         ,3 l domowych powideł lub gęstej marmolady

·         czekolada do polania ciasta

·         wiórki czekoladowe do oprószenia

 

Sposób przygotowania

1.     Masło razem z powidłami ucieramy robotem nastawionym na średnie obroty. Gdy składniki się połączą, dodajemy, cały czas ucierając, po jednym jajku, cukier puder oraz- w niewielkich porcjach- mleko.

2.     Mąkę wraz z kakao, cynamonem i sodą siejemy przez sito na utarta masę, cały czas ucierając, aż składniki się połączą. Wyrobione ciasto powinno być niezbyt gęste i gładkie.

3.     Wylewamy do przygotowanej średniej wielkości formy, wstawiamy do nagrzanego piekarnika, pieczemy w temp. Ok. 150 st. Przez 40 min lub nieco dłużej. Wyrośnięte ciasto z wierzchem lekko zrumienionym i bokami odstającymi od brzegów formy, wyjmujemy z piekarnika, chłodzimy, letnie wykładamy na deskę wyłożoną pergaminem, odwracamy, polewamy płynną czekoladą i posypujemy czekoladowymi wiórkami.

 

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin