Hiszpańska tortilla
Składniki
dla 2-4 osób
10 jajek, 4 duże cebule, 1kg ziemniaków, sól, pieprz, Natka pietruszki,
czas przygotowania: do 45 min
1. Obierz ziemniaki, umyj je i pokrój w cienkie plasterki. Tak samo pokrój cebulę. Weź patelnię, do której nic nie przywiera (to bardzo ważne, bo inaczej tortilla Ci nie wyjdzie). Na oliwie smaż cebulę i ziemniaki na małym ogniu przez 30 minut – aż osiągną złoty kolor. Mieszaj dość często. Dodaj sól i pieprz do smaku.2. W miseczce ubij jajka. Posól i posyp świeżo zmielonym pieprzem. Przełóż ciepłe warzywa do jajek (które się lekko zetną) i dobrze wymieszaj. Wlej miksturę na gorącą patelnię posmarowaną niewielką ilością tłuszczu. Smaż mieszając przez 2-3 minuty, następnie przewróć tortillę łopatką na drugą stronę i podsmaż chwilę. Podawaj na ciepło lub na zimno z zieloną sałatą. Udekoruj natką pietruszki.3. Smacznego!!!
Paróweczki w cieście
parówki, 6jajka, 3mąka, pół szklankisól, pieprz,
czas przygotowania: do 20 min
1. Roztrzepane jajka mieszamy z mąką i przyprawami (powinno mieć konsystencje bardzo gęstej śmietany)Obrane parówki kroimy na ćwiartki, następnie obtaczamy w przygotowanym cieście i smażymy.
Kotlety „ RYŻAKI”
dla 4-6 osób
3 woreczki ryżu, 1 jajko, koperek suszony, ser żółty, 20 dagszynka (jaką kto lubi), 10 dagBułka tarta, 5 łyżeksos pieczarkowy,
1. Zmieszać wszystkie składniki.2. Obtaczać w bułce tartej.3. Smażyć do na złoty kolor.4. Po usmażeniu polać sosem pieczarkowym. SMACZNEGO!!
renialen