Schab po lwowsku.rtf

(6 KB) Pobierz
Schab po lwowsku

Schab po lwowsku

 

Składniki:

1 kg schabu bez kości

10 dag posiekanych orzechów włoskich

15 dag suszonych śliwek

surowe żółtko

łka soku z cytryny

łka smalcu

szczypta majeranku

l

pieprz

 

Umyty i osuszony schab natrzyj solą, pieprzem i majerankiem, skrop sokiem z cytryny - owinięty w folię - odstaw na 24 godziny do lodówki. Również śliwki należy przygotować w przeddzień: namocz je na noc w niewielkiej ilości przegotowanej wody i dopiero naspnego dnia krótko obgotuj, wydryluj, pokrój w cienkie paseczki, połącz z posiekanymi orzechami, i wymieszaj z surowym żółtkiem, solą i pieprzem.

 

Schab ponacinaj do połowy jego przekroju w 4-5 miejscach. Nacięcia wypełnij farszem śliwkowo-orzechowym i umieść schab na wysmarowanej smalcem folii aluminiowej, dodatkowo obłóż go plasterkami smalcu, szczelnie zawiń i na blasze wstaw do nagrzanego piekarnika (pod blachą postaw pojemnik z wodą). Piecz około godziny, lekko skrapiając wywarem ze śliwek.

 

Taki schab z równym powodzeniem można podawać na gorąco, jak i na zimno.

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin