Szynka piwna.pdf

(131 KB) Pobierz
348159971 UNPDF
Szynka wieprzowa ok. 5 kg,
20 dag soli,
12 g saletry,
szklanka miodu,
10 g pieprzu,
2 g lici laurowych,
6 godików,
5 g ziela angielskiego,
piwo porter 0,5 l
Utłucone ioła, aletrę, ól i piwo gotujemy 10-15 min z 2 l wody i studzimy. Strzykawką
natrykujemy ynkę, cególnie dokładnie koło koci Treba robid około 30 nakłud Pootałą
olankę podgrewamy, mieamy dokładnie miodem i chładamy Synkę wkładamy do nacynia
do peklowania, alewamy olanką, prykrywamy deecką lub talerykiem, obciążamy i peklujemy
try tygodnie, pamiętając ocywicie o jej prewracaniu Po wyjęciu i ueniu pre 2-3 dni,
obwiąujemy nurkiem i wędimy imnym dymem 14-18 dni.
Uwaga Pryprawy dodajemy w worecku płóciennym, w preciwnym raie będiemy mieli problemy
apychającą ię trykawką Można też olankę pred natrykiwaniem precedid pre gęte ito
Nadełała Bromba
Zgłoś jeśli naruszono regulamin