Ciasto agrestowe
Składniki:
3 jajka15dag cukru15dag mąki1 łyżeczka proszku do pieczenia1 opakowanie cukru waniliowegotłuszcz do smarowania blachy2 słoiki agrestu 500ml śmietany kremówki2 łyżeczki żelatyny2 łyżki cukru pudru2 budynie waniliowe lub śmietankowe3 opakowania pepitkówCukier puder + sok z cytryny na polewę
Wykonanie:
Jajka z cukrem, cukrem waniliowym ubić. Pod koniec dodać przesianą przez sito mąkę i proszek do pieczenia. Blachę wysmarować margaryną i wyłożyć papierem. Wylać ciasto i piec przez ok. 20 minut w temperaturze 170 stopni . Pozostawić ciasto aż ostygnie. Owoce dać na sitko a na soku z kompotu ugotować budynie. Do gorącego budyniu dodać owoce agrestu i delikatnie mieszać aby owoce pozostały całe. Masę agrestową wyłożyć na biszkopt i pozostawić aż ochłodnie. Śmietanę ubić, pod koniec dodać cukier puder i żelatynę. Śmietanę nałożyć na masę agrestową. Na górę układać herbatniki pepitki jeden obok drugiego. Z cukru pudru i soku z cytryny zrobić lukier i polać petitki.
diabliczka13