Ciasto agrestowe.doc

(323 KB) Pobierz
Ciasto agrestowe

Ciasto agrestowe

 

Składniki:

3 jajka
15dag cukru
15dag mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 opakowanie cukru waniliowego
tłuszcz do smarowania blachy
2 słoiki agrestu
500ml śmietany kremówki
2 łyżeczki żelatyny
2 łyżki cukru pudru
2 budynie waniliowe lub śmietankowe
3 opakowania pepitków
Cukier puder + sok z cytryny na polewę

 

Wykonanie:

Jajka z cukrem, cukrem waniliowym ubić. Pod koniec dodać przesianą przez sito mąkę i proszek do pieczenia. Blachę wysmarować margaryną i wyłożyć papierem. Wylać ciasto i piec przez ok. 20 minut w temperaturze 170 stopni . Pozostawić ciasto aż ostygnie. Owoce dać na sitko a na soku z kompotu ugotować budynie. Do gorącego budyniu dodać owoce agrestu i delikatnie mieszać aby owoce pozostały całe. Masę agrestową wyłożyć na biszkopt i pozostawić aż ochłodnie. Śmietanę ubić, pod koniec dodać cukier puder i żelatynę. Śmietanę nałożyć na masę agrestową. Na górę układać herbatniki pepitki jeden obok drugiego. Z cukru pudru i soku z cytryny zrobić lukier i polać petitki.

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin